darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,

Czerwiec 2016





Hodowla ślimaków


- szansą na dochodowy biznes

ślimak, ślimaki, Wiele osób mieszkających na terenach wiejskich lub podmiejskich, mając do dyspozycji niewielki areał ziemi zastanawia się nad podjęciem dochodowej działalności związanej z hodowlą zwierząt. W czasach niskiej opłacalności wielu niegdyś popularnych hodowli jak bydła mlecznego, trzody chlewnej czy owiec poszukuje się niszowych dziedzin przynoszących wymierne zyski. Stąd obecnie nie dziwi hodowla zwierząt wcześniej nieznanych i rzadkich jak strusi, alpak czy też ślimaków. Szczególnie ta ostatnia zyskuje na znaczeniu z racji stosunkowo małych nakładów finansowych na jej rozpoczęcie oraz dość duże rynki zbytu głównie poza granicami naszego kraju. Hodowla ślimaków nie jest w Polsce jeszcze zbyt popularnym zajęciem przez co istnieje możliwość szybkiego rozwoju dla osób, które chcą się zająć tym rodzajem działalności. Duże zapotrzebowanie na ślimaka na rynku zachodnim oraz niskie koszty produkcji w Polsce zapewniają nam rynek zbytu dla tego mięczaka. Coraz więcej powstaje także firm zajmujących się skupem i eksportem ślimaków. Jak więc rozpocząć i prowadzić tę działalność tak, aby dawała ona możliwość uzyskania możliwie wysokich dochodów? Samo założenie hodowli i zakup pierwszych ślimaków do rozrodu, a także przygotowanie samych pomieszczeń wiąże się z ponoszeniem nakładu pracy i wydatków. Następne etapy to oczywiście znalezienie zbytu na oferowane ślimaki i zazwyczaj podpisanie umowy na stałą współpracę zapewniającą stałość produkcji i odbioru ślimaków. Artykuł ten ma celu przybliżenie tematyki co ułatwi nieco podjęcie decyzji o rozpoczęciu tego rodzaju działalności wraz z jej specyfiką oraz problemami na jakie można napotkać.


HISTORIA HODOWLI ŚLIMAKÓW

ślimak, ślimaki, hodowla ślimaków, Choć wiele osób może dziwić fakt, że w dobie łatwej i powszechnej dostępności mięsa wielu gatunków zwierząt gospodarskich, ktoś może spożywać ślimaki w dodatku rozkoszować się ich smakiem. Warto więc wspomnieć, że już pradawni ludzie spożywali te mięczaki po upieczeniu ich razem z muszlami w ognisku, następnie zaostrzonym patyczkiem, podobnym do wykałaczki wydłubywali jej zawartość. Fakt ten jest potwierdzony przez naukowców, którzy prowadząc badania na stanowiskach archeologicznych Półwyspu Iberyjskiego znaleźli tam szczątki ślimaczych muszli sprzed ok. 30 tys. lat. Również starożytni Rzymianie spożywali ślimaki uprzednio zalane wrzątkiem bądź upieczone w ognisku. Według ich wierzeń było to danie traktowane jako afrodyzjak. Prawdopodobnie bardzo duże zapotrzebowanie Rzymian na tego rodzaju mięso i potrawy, przyczyniło się do tego, iż liczba ślimaków w środowisku naturalnym znacznie się zmniejszyła, stąd postanowili oni rozpocząć hodowlę tych mięczaków. Dbając o nie poprzez dostarczanie odpowiednich ilości pożywienia starali się uzyskać okazy o imponujących rozmiarach i wyjątkowych walorach smakowych. Warunki w jakich prowadzono hodowle były dość prymitywne z racji tego, że nie musiano budować skomplikowanych budynków o dużych powierzchniach z powodu małych wymagań tych zwierząt. Pierwsze więc hodowle organizowano w parkach, na powierzchni ogrodzonej wałem usypanym z popiołu lub drobnych kamyków i piachu co uniemożliwiało ślimakom wspinaczkę i chroniło przed ich ucieczką. Następnie przed przeznaczeniem ich do spożycia umieszczali je w glinianych wazach wypełnionych miksturą przyrządzoną z wina i mąki, dzięki czemu hodowane ślimaki stawały się duże o znacznie większej zawartości części jadalnych i bardziej smaczne. W średniowieczu ślimaki były często spożywane i bardzo cenione ze względu na ich chude mięso. Jedzono je zwłaszcza podczas postów, kiedy to spożywanie tradycyjnych gatunków mięsa było zakazane. Przyrządzano je na różne sposoby, zazwyczaj podając je smażone w oleju i cebuli, pieczone w ognisku lub gotowane w wodzie. W Polsce hodowlą ślimaków na cele konsumpcyjne zajmowali się mnisi, głównie franciszkanie oraz dominikanie. Wynikało to z racji tego, że stanowiły danie postne. Kiedy w XVII w. konsumpcja ślimaków w skali światowej znacznie spadła, w naszym kraju, stała się bardzo popularna na stołach arystokracji i dygnitarzy. Zaczerpnięto wiele przepisów na potrawy ze ślimaków z kuchni innych narodów i przyrządzano je po francusku z dużą ilością pikantnych przypraw, co było charakterystyczne dla Polski. Pierwsze pisemne przepisy kulinarne na dania ze ślimaków znajdujemy w literaturze pochodzącej z końca XVIII w. W latach 70. XX w. nastąpił renesans potraw ze ślimaków, a co za tym idzie zwiększyło się na nie zapotrzebowanie. Stąd powrócono do tradycyjnej metody ich pozyskiwania czyli hodowli w niewoli. Rozpoczęto więc hodować ślimaki różnych podgatunków Helix aspersa jako odpowiedź na brak surowca spożywczego pochodzącego z jego populacji naturalnych, które zostały objęte ścisłą ochroną gatunkową. Jest to obecnie najpopularniejszy gatunek hodowany z przeznaczeniem na sprzedaż.


SYSTEMY HODOWLI
(...)

WARUNKI UTRZYMANIA
(...)

ŻYWIENIE
(...)

OD CZEGO ZACZĄĆ HODOWLĘ
(...)

MOŻLIWE ZYSKI
(...)

KALKULACJA
(...)

WAŻNE JEST DOŚWIADCZENIE
(...)




tekst:
mgr inż. Katarzyna Łagowska, mgr inż. Małgorzata Bednarczyk,
mgr inż. Marcin Różewicz,
Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce
zdjęcia: licencja GFDL CC



cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, czerwcowym numerze f&f, nr 06/2016 (209)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratę







Kaczka piżmowa

kaczka piżmowa Współcześnie użytkowane gospodarczo przez człowieka kaczki, wywodzą się od dwóch dziko żyjących gatunków: kaczki krzyżówki (Anas platyrhynchos L.) i dzikiej kaczki piżmowej (Cairina moschata L.). Większość wytworzonych ras kaczek pochodzi jednak od kaczek krzyżówek


WYSTĘPOWANIE

Kaczki piżmowe nadal występują w stanie dzikim w Ameryce Południowej i Środkowej, m.in. w takich krajach jak: Meksyk, Brazylia, Peru, Paragwaj, Urugwaj i Wenezuela. Zasiedlają tereny bogate w zbiorniki wodne i zalesione. Większą część dnia spędzają na drzewach, żerują w godzinach rannych i wieczornych. Ptaki są poligamiczne, kaczory kopulują z kilkoma samicami. Gnieżdżą się w dziuplach drzew lub na rozwidleniach konarów. Kaczka składa 7-15 jaj o oliwkowej barwie skorupy, które sama wysiaduje. Po wylęgu troskliwie opiekuje się pisklętami. Dzikie kaczki piżmowe żywią się zielonymi częściami roślin, nasionami i drobnymi bezkręgowcami. W okresie suszy tworzą grupy, liczące po ok. 50 ptaków.


UDOMOWIENIE

Kaczki piżmowe (piżmówki) przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba były utrzymywane i użytkowane przez Indian. Po odkryciu nowego kontynentu zostały sprowadzone do Europy (podobnie jak indyki) w XVI wieku przez Hiszpanów. Z powodu bogatych walorów użytkowych zyskały dużą popularność i są chętnie utrzymywane w wielu krajach, na różnych kontynentach. W Europie najbardziej rozpowszechnione i najliczniej utrzymywane są we Francji, stąd często nazywane są kaczkami francuskimi. Do Polski kaczki piżmowe zostały sprowadzone pod koniec lat sześćdziesiątych XX wieku i początkowo były traktowane jako ptaki ozdobne. Wielkotowarowy chów kaczek francuskich z przeznaczeniem na mięso, rozpoczęto dopiero na początku lat 80. Nazwa – kaczka piżmowa pochodzi od intensywnego zapachu wydzielanego przez gruczoł kuprowy samców.


WYGLĄD

Kaczki piżmowe mają długi, szeroki, noszony poziomo tułów. U dorosłych ptaków rozpiętość skrzydeł może dochodzić nawet do 130 cm. Dzięki dobrze rozbudowanym skrzydłom wykazują zdolność podfruwania, co niekiedy przysparza hodowcom problemów. Głowa jest wydłużona, pokryta od nasady dzioba, aż do policzków nagą, czerwoną, brodawkowatą skórą. Zarówno samce jak i samice, posiadają szeroko rozstawione, duże i silne skoki wyposażone w bardzo ostre pazury. Kaczki francuskie charakteryzuje duży, silnie zaznaczony dymorfizm płciowy. Masa ciała dorosłego kaczora wynosi 4,0-5,5 kg, a kaczki tylko 2,0-3,0 kg. Najczęściej spotykane są osobniki białe lub czarno-białe, chociaż występują również inne odmiany barwne: jastrzębiata, brązowa, niebieska i czarna. Kaczki piżmowe wydają ciche, syczące dźwięki, co jest uważane za ich dużą zaletę.

kaczka piżmowa LĘGI NATURALNE
(...)

LĘGI SZTUCZNE
(...)

PIELĘGNACJA KACZĄT
(...)

WARTOŚĆ RZEŹNA
(...)

MULLARDY
(...)




Tekst i zdjęcia:
mgr inż. Bartłomiej Kaszyński


cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, czerwcowym numerze f&f, nr 06/2016 (209)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratę







Meksykanka czerwonoczelna

meksykanka, papuga, WSTĘP

Ta dość duża papuga (Rhynchopsitta pachyrhyncha) jest często włączana do grupy ar. Przypomina je wieloma cechami. Jest jednym z dwóch gatunków zaliczanych do rodzaju Rhynchopsitta. Naukowo została opisana w 1827 roku, przez angielskiego ornitologa i artystę Williama Johna Swainsona (1789-1855) jako Macrocercus pachyrhyncha. Okaz opisowy pochodził z Płaskowyżu Meksykańskiego. Nie wyróżniamy u niej podgatunków. Dawniej uważano drugi gatunek z tego rodzaju – nieco większą i ciemniejszą meksykankę kasztanowoczelną (Rhynchopsitta terrisi) za jej podgatunek. W systematyce obie papugi zostały umieszczone pomiędzy mniejszymi arami a wytępioną papugą karolińską (Conuropsis carolinensis) i pozostałymi gatunkami konur.


WYGLĄD

Ptak ten dzięki długim skrzydłom, średniej długości, klinowato zakończonemu ogonowi oraz wielkiemu dziobowi przypomina małą arę. Długość ciała wynosi 38 cm. Masa ciała dorosłego osobnika: 300 g. Wymiary innych części ciała są następujące: skrzydło 25,4-27,6 cm, ogon 16,0-17,8 cm, dziób 3,6-4,1 cm, skok 2,2-2,4 cm. Dymorfizmu płciowego brak, a wiekowy jest słabo zaznaczony. Czoło, kantarek oraz fragment paska ocznego są intensywnie czerwone. Plama na kantarku ma w dolnej części ciemnobrązowy nalot. Widoczne jest to jednak tylko z bliska. Pozostałe partie głowy są zielone. Na policzkach i bokach szyi występuje czasami jaśniejszy, żółtawo-oliwkowy nalot. Górna strona ciała jest zielona. Barkówki są oliwkowe. Wierzch skrzydeł jest zielony, jedynie skrajne małe pokrywy skrzydłowe są czerwone (co przy siedzącym ptaku wyraźnie widać w postaci krwistoczerwonej plamy u nasady skrzydła). Górna strona lotek jest zielona, dolna: szara. Ich końcówki oraz brzegi są ciemnoszare. Na zielonym spodzie skrzydła wyraźnie widoczny jest charakterystyczny żółty pas ciągnący się wzdłuż skrzydła. Tworzą go duże pokrywy podskrzydłowe. Cechę tę widać u ptaka podczas lotu. Spód ciała jest zielony. Nogawice są czerwone. Wierzchnia strona ogona jest zielona, zaś spodnia: szara. Dziób jest czarny. Dość rozległa, naga skóra otaczająca oko jest żółtawobiała. Tęczówka oka – żółtopomarańczowa. Nogi są szare.
U ptaków młodych dziób nie jest cały czarny. Jest rogowej barwy z ciemnoszarą nasadą szczęki. Poza tym czerwona plama na głowie jest ograniczona jedynie do czoła i ma mniej jaskrawą barwę. Naga skóra otaczająca oko jest szara. Tęczówka oka jest brązowa. Brak jest również czerwonych piór na nadgarstku.
W swoim środowisku naturalnym papugę tą trudno pomylić z innym ptakiem. Najbardziej podobna jest, żyjąca nieco bardziej na wschód, meksykanka kasztanowoczelna. Jest ona jednak nieco większa. Plama na jej czole i wokół oka jest kasztanowata, a na spodzie skrzydeł brak jest żółtego pasa.
Podobnie jak ary, jest hałaśliwym ptakiem. Wydaje różnego rodzaju piski, wrzaski, skrzeczenia. Często słyszanym głosem jest szorstkie, nieco przeciągłe „cra-ak” i „graa-ah”. Większość dźwięków przypomina te, wydawane przez ary. Są jednak od nich nieco wyższe w tonacji. Literatura podaje, że w naturze jej głośne okrzyki są słyszalne nawet z odległości 3 km. Jednakże specyfika biotopu w jakim żyje ten gatunek (m.in. echo odbijające się od skalnych ścian kanionów) powoduje, że bardzo trudno jest precyzyjnie zlokalizować ptaka.

meksykanka, papuga, ŚRODOWISKO ŻYCIA
(...)

LĘGI
(...)

HODOWLA
(...)

OCHRONA
(...)





Tekst i zdjęcia:
mgr inż. Tomasz Doroń



cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, czerwcowym numerze f&f, nr 06/2016 (209)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratę







Kury jedwabiste


- puszyste kulki


kury kedwabiste Planując uatrakcyjnienie wyglądu wiejskiego podwórza lub przydomowej woliery warto pomyśleć o drobiu ozdobnym. Największą liczbą ras i dużą zmiennością w wyglądzie wśród drobiu charakteryzują się kury. Wiele dzisiejszych, amatorskich ras tych ptaków przed laty miało znaczenie gospodarcze. W późniejszym czasie wyeliminowano je z hodowli zastępując rasami i mieszańcami bardziej przystosowanymi do produkcji wielkotowarowej. Znaczna część nadal jest utrzymywana przez ludzi, którzy cenią je za unikatowość i niecodzienny wygląd.
Rasy amatorskie, to grupy kur, które utrzymywane są tylko i wyłącznie jako ptaki ozdobne. Różnią się znacząco miedzy sobą wielkością, barwą i rodzajem upierzenia lub kształtem ciała. Ogólnie, podzielić je można na kilka grup. Jedną z nich jest grupa kur o anormalnym upierzeniu, do której zaliczają się ptaki posiadające pióra poskręcane, nienormalnie krótkie lub długie, bądź też strukturą przypominające puch. Do tej grupy zalicza się właśnie kury jedwabiste zwane silkami.


STARA RASA

Kury tej rasy lub bardzo podobne wyhodowane zostały prawdopodobnie w Chinach już przeszło tysiąc lat temu. Europejscy marynarze, którzy przemierzając azjatyckie akweny, gdy pierwszy raz zobaczyli te kury myśleli, że to krzyżówka królika lub kota z kurą. W Europie jednak ptaki te znane są dopiero od kilkuset lat. Przebiegli kupcy przywozili je na statkach wraz z transportami dalekowschodnich drogocenności, przypraw i jedwabiu i reklamowali je właśnie jako krzyżówkę kury i królika. Ówcześni ludzie wierzyli, że z tymi ptakami jest coś nie tak, gdyż zamiast piór posiadają sierść! Oczywiście nie była to sierść, a najzwyklejsze pióra. Pióra silek pozbawione są haczyków, co sprawia, że przez całe życie ptaka sprawiają wrażenie puchu. Przypuszcza się, iż w dawnych Chinach wystąpiła dziwna mutacja wśród ówcześnie utrzymywanych kur, którą uważano za wyjątkowo cenną i próbowano ją utrwalić. Owe dziwne kury izolowano i krzyżowano między sobą otrzymując w końcu ptaki posiadające miękkie, pozbawione haczyków pióra. Po czasie okazało się także, że jeśli owe dziwne ptaki będą utrzymywane ze zwykłymi kurami, to prawdopodobieństwo otrzymania nowych, miękkopiórych kur jest znikome. Ptaki te były zdecydowanie wrażliwsze od pospolicie utrzymywanych kur, co tylko podkreślało ich atrakcyjność i wyjątkowość. Uważano nawet, że ptaki te są godne podwórka cesarza i jego świty. (...)

(...)

JAK WYGLĄDAJĄ?
(...)

MNOGOŚĆ ODMIAN
(...)

kury jedwabiste POMIESZCZENIA DLA KUR JEDWABISTYCH
(...)

DOBRA KARMA
(...)




tekst i zdjęcia:
dr Radosław Kożuszek


cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, czerwcowym numerze f&f, nr 06/2016 (209)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratę





Powrót do archiwum

Strona główna





Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/403-99-11.
e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, tel. +48 608 527 988.
Sekretarz redakcji: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.