darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,

Styczeñ 2016 Nr 1/2014 (204)





Stawak polski

Stawak polski to rodzima odmiana gar³acza o wyra¼nie utrwalonych cechach rasowych. Go³êbie te charakteryzuj± siê bardzo ³adn± sylwetk±, oraz efektownym stylem lotu, po³±czonym z g³o¶nym klaskaniem skrzyd³ami. Szczególn± cech± rasow± jest lot z nadêtym wolem, w³a¶ciwy tylko stawakom.


stawiak HISTORIA RASY
- Europa


Go³êbie w typie gar³acza pojawi³y siê w Europie kilkaset lat temu. Centrum hodowli znajdowa³o siê w Belgii, Holandii, pó³nocnej Francji i pó³nocnych Niemczech. Pochodzenie tych go³êbi nie jest znane. Dotychczas te¿ nie uda³o siê ustaliæ go³êbi, które mog³yby byæ przodkami dzisiejszych gar³aczy.Przypuszcza siê, ¿e powsta³y one wskutek mutacji, utrwalonej nastêpnie przez cz³owieka.
Najstarsza wzmianka o gar³aczach znajduje siê w dzie³ku arabskiego uczonego Abu Zakaria Hahia pt.: „CARTEA AGRICULTURII”, pochodz±cego z 1150 roku i opisuj±cego gar³acze hodowane ówcze¶nie na pó³wyspie Iberyjskim.
Kolejna wzmianka o gar³aczach znajduje siê w dziele Ulissesa Aldrovandiego pt.: "ORNITOLOGIA" - 1610 r. Autor ten opisuje rasê go³êbi znan± w Belgii pod nazw± "Kroppers", która odznacza³a siê d³ugimi nogami, bardzo du¿± sylwetk± oraz zdolno¶ci± do nadmuchiwania (nadymania) wola. Z ca³± pewno¶ci± opis ten dotyczy praprzodka wspó³czesnych gar³aczy.
Równie¿ Johan Leonhard Frisch z Berlina oko³o 1730 roku w swoim dziele opisuje ró¿ne odmiany gar³aczy i dowodzi, ¿e go³êbie te by³y znane i hodowane ju¿ bardzo dawno temu.
Kolejny autor J.A. Cavanillos (1799) opisuje te stare hiszpañskie rasy gar³aczy "rafeno" i "gorguera".
W 1765 roku w Anglii ukaza³a siê ksi±¿ka nieznanego autora pt.: „A TREAICE ON DOMESTIC PIGEON” opisuj±ca m.in. gar³acze angielskie, których wygl±d zbie¿ny jest z gar³aczami hodowanymi wspó³cze¶nie.
W 1790 roku w Niemczech w mie¶cie Ulm, ukaza³a siê ksi±¿ka nieznanego autora pt.: "ULMER TAUBENBUCH" opisuj±ca niektóre pierwotne rasy gar³aczy.
W XIX wieku nast±pi³ prawdziwy rozkwit hodowli go³êbi i ukaza³o siê wiele znakomitych dzie³ po¶wiêconych tej tematyce.
S. Peterfii w swoim dziele pt. „Hodowla go³êbi” (Warszawa 1987 rok), przypuszcza, ¿e gar³acze pochodz± z Azji. Dowodem na to jest wzmianka w kronice Aini Akbari napisanej w 1590 roku, w jêzyku perskim przez Abul Fazla, opisuj±ca gar³acza indyjskiego o nazwie "parpa".
Natomiast C. Engelman (1972 r.) za protoplastê gar³aczy uwa¿a gar³acza staroholenderskiego.
Jednak jego teoria nie daje odpowiedzi na wszystkie pytania i pomija pochodzenie du¿ej rodziny krótkodziobych gar³aczy hiszpañskich. S± to rasy bardzo stare i raczej niespokrewnione z gar³aczem holenderskim.
S±dzê, ¿e historia gar³aczy, tak jak wielu innych ras, kryje jeszcze wiele tajemnic, których prawdopodobnie nie uda³o siê wyja¶niæ. Stawaki nale¿± do rodziny gar³aczy odznaczaj±cych siê specyficznym stylem lotu, po³±czonym z g³o¶nym klaskaniem skrzyd³ami i opadaniem w dó³ z uniesionymi pionowo skrzyd³ami (rys 1).
Charakterystyczne jest to, ¿e stawaki mog± lataæ i wykonywaæ te ewolucje z nadêtym wolem.
Nasz stawak z ca³± pewno¶ci± spokrewniony jest ze stawakiem czeskim (Cesky stavak), stawakiem niemieckim (Steigerkropfer)oraz ze wzglêdu na podobny styl lotu z górno¶l±skim gar³aczem koroniatym zwanym te¿ "stawakiem koroniatym", (Starwitzer Flügelsteller-Kröpfer). Lokalne upodobania hodowców doprowadzi³y do znacznego zró¿nicowania rasowego tych go³êbi i opracowania odrêbnych wzorców. (...)


HISTORIA RASY
- Polska
(...)

WNIOSKI NA PRZYSZ£O¦Æ
(...)




tekst i zdjêcia: Zbigniew Gilarski




ca³y artyku³ jest opublikowany w najnowszym, styczniowym numerze f&f, nr 01/2016 (204)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratê







Nikt nie potrafi tak solidnie zakopaæ swoich b³êdów – jak lekarz. Marek Wipsaniusz Agrypa


Stabilizatory przewodu pokarmowego kur

Wprowadzenie

S³owa (motto) Agrypy, rzymskiego polityka i dowódcy wojskowego s± wielce wymowne, nawet w odniesieniu do kur. Je¶li nie chcecie Pañstwo zakopywaæ swoich b³êdów, to proponujê rozwa¿enie hodowli kur wed³ug zasad permakultury. To wiêcej ni¿ ekologiczne prowadzenie hodowli. Po wprowadzeniu w 2006 r. przez UE zakazu stosowania antybiotyków paszowych, jako stymulatorów wzrostu, zaczêto intensywniej interesowaæ siê ¶rodkami naturalnymi w profilaktyce oraz w lecznictwie drobiu. To spowodowa³o pojawienie siê nowych oraz przywrócenie ju¿ kiedy¶ u¿ywanych, ale zapomnianych, czy te¿ „wyrzuconych” przez chemiê ¶rodków, a wraz z nimi adekwatnych pojêæ. Wiêkszo¶æ z tych ¶rodków (zwanych ogólnie dodatkami paszowymi) rozprowadzana jest w postaci p³ynnych koncentratów. Taka forma jest przydana g³ównie dla wielkich ferm. Co prawda ¶rodki te s± tworzone przewa¿nie na naturalnych komponentach, ale jako ¿e s± odpowiednio obrobione do postaci koncentratów, nie s± zgodne z natur± w pojêciu permakultury. Niektóre z nich dopuszczone s± w chowie ekologicznym kur zgodnie z dyrektywami UE.
Za³o¿eniem tego artyku³u jest bardzo ogólne przedstawienie i wyja¶nienie pojawiaj±cych siê coraz czê¶ciej pojêæ zwi±zanych z innowacyjnymi dodatkami ¿ywieniowymi dla kur. Dodatki te s± wynikiem wieloletnich badañ w instytutach naukowych oraz laboratoriach firm produkuj±cych paszê. Jednak¿e warto te wyniki adoptowaæ do hodowli permakulturowej, czy ekologicznej w warunkach przydomowych. Jedyna ró¿nica, to forma i sposób podawania. W hodowlach permakulturowych bêd± to dodatki nieprzetworzone. Naturalne. Nie sposób napisaæ wszystko o dodatkach paszowych w jednym artykule, dlatego te¿ proponujê cykl z tego zakresu. A zatem, na co dzia³aj± owe dodatki? Najlepiej na pocz±tek poznaæ …

przewód kur Co siedzi w przewodzie pokarmowym kury

Mikroflora przewodu pokarmowego jest niezbêdna do prawid³owego funkcjonowania nie tylko tego uk³adu, ale ca³ego organizmu. Co prawda jej podstawowym zadaniem jest trawienie po¿ywienia, ale nie mniej jednak odpowiada ona równie¿ za pe³ne zdrowie ptaka.
W³a¶ciwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego kury zale¿y od równowagi mikrobiologicznej. W nim bytuje, rozwija siê i ginie liczna, mocno zró¿nicowana mikroflora, któr± stanowi±: bakterie, grzyby oraz pierwotniaki. Dotychczas naukowcom uda³o siê rozpoznaæ zaledwie nieco ponad 650 gatunków. Ale to i tak bardzo du¿o. Przybli¿ony sk³ad bakterii wystêpuj±cych w przewodzie pokarmowym kur jest nastêpuj±cy:
* Enterococus faecium – 54%
* Lactobacilus acidaphilus – 12%
* Escherichia coli – 1%
* Inne – 33%
Oprócz tego mikroflora przewodu pokarmowego jest wyra¼nie zró¿nicowana w zale¿no¶ci od odcinka, w którym wystêpuje. Wykazano ró¿nice sk³adu gatunkowego bakterii w jelicie cienkim, ¶lepym oraz koñcowym. Zachwianie równowago tego z³o¿onego ekosystemu zwykle prowadzi do zwiêkszonej podatno¶ci na wszelakie infekcje.
Za sk³ad ilo¶ciowy i jako¶ciowy mikroflory uk³adu pokarmowego odpowiada wiele czynników m.in.: jako¶æ i ilo¶æ pokarmu, wiek ptaka, warunki utrzymania, sposób hodowli i inne. Na wzrost liczebno¶ci oraz w³a¶ciwe proporcje pomiêdzy korzystn± i niekorzystn± mikroflor± wa¿ki wp³yw mo¿e mieæ hodowca, który zdecyduje siê zastosowaæ …
(...)

Dodatki paszowe
(...)

Wspomagacze przewodu pokarmowego
(...)

Probiotyki (...)
Prebiotyki (...)
Synbiotyki (...)
Fitobiotyki (...)
Zakwaszacze (...)
Bakteriocyny (...)
Nutraceutyki (...)
Paraceutyki (...)
Eubiotyki (...)

Podsumowanie
(...)




prof. nadzw. dr Marek £abaj



ca³y artyku³ jest opublikowany w najnowszym, styczniowym numerze f&f, nr 01/2016 (204)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratê










Lakenvelder




kura Wstêp

W wyniku udomowienia dzikiego protoplasty kura bankiwa (Gallus gallus) i jego podgatunków w d³ugotrwa³ym procesie selekcji i hodowli powsta³o wiele ras kur. Wiêkszo¶æ z nich powstawa³o na bazie lokalnych populacji w ró¿nych regionach ¶wiata. Dzi¶ mamy bardzo liczne rasy ró¿ni±ce siê miedzy sob± wieloma cechami. Ka¿da rasa ma swoj± niepowtarzaln± historiê zwi±zan± z procesem jej powstawania. Do pocz±tku XX w. hodowla drobiu prowadzona by³a wy³±cznie w chowie przyzagrodowym, st±d hodowane ptaki musia³y byæ przystosowane do lokalnych warunków atmosferycznych, co doprowadzi³o do powstawania wielu ras lokalnych. Obecnie jednak przemys³owa produkcja drobiarska oparta o wysokoprodukcyjne mieszañce sprawi³a, ¿e lokalne populacje dawnych ras zaczê³y zanikaæ. Przyczyn tego zjawiska jest wiele. Dzi¶ powszechnie dostêpne s± produkty pozyskiwane od kur takie jak jaja czy miêso. Spowodowa³o to spadek zainteresowania przydomowym chowem drobiu. Wiele ras zaczê³o zanikaæ, a inne ju¿ wyginê³y. Zaczêto wiêc wprowadzaæ programy ochrony zasobów genetycznych. W Polsce programem tym objêta jest m.in. nasza rodzima rasa zielononó¿ka kuropatwiana. Równie¿ inne rasy kur znacznie zmniejszy³y swoj± liczebno¶æ. Niegdy¶ bardzo liczne dzi¶ stanowi± niewielkie populacje. Do tych ras nale¿y równie¿ lakenvelder. Kury o ciekawym, kontrastowym czarno-bia³ym upierzeniu. Popularne niegdy¶ jako kury ogólnou¿ytkowe, dostarczaj±ce miêsa oraz jaj. Dzi¶ traktowane s± raczej jako rasa ozdobna. Najwiêksz± popularno¶ci± cieszy³y siê w Belgii, Holandii oraz Niemczech.. Ze wzglêdu na powstawanie nowych ras – bardziej wydajnych – rasa lakenvelder zosta³a wyparta, a jej liczebno¶æ zaczê³a gwa³townie spadaæ. Obecnie mimo wielu wysi³ków równie¿ specjalnie powsta³ego w tym celu holenderskiego stowarzyszenia maj±cego na celu wspieranie hodowli tych kur o nazwie „De Lakenvelder en Vorwerkhoender Club” w dalszym ci±gu nie s± tak popularne jak inne rasy uznawane za ozdobne.


Historia rasy

kura Dok³adana data powstania i wyodrêbnienia kur lakenvelder jako odrêbnej rasy nie jest znana. Równie¿ teren jej powstania jest kwesti± sporn±. Jako kraje pochodzenia wymienia siê Belgiê, Holandiê oraz Niemcy. Jak wskazuje Shmidt (2007) na terenie dzisiejszej Westfalii w regionie belgijskim wokó³ Zottegems, widywane by³y kury o charakterystycznym dla tej rasy kontrastowym, czarno-bia³ym upierzeniu hodowano ju¿ od 1835 r. Malik (1968) jako rejony geograficzne, na których powsta³a rasa wymienia historyczny rejon Westfaliê i Hannover. Verhoef (2006) natomiast jako obszary, na których prawdopodobnie powsta³a rasa wymienia Holandiê - wioskê Utrecht Lakerveld - sk±d prawdopodobnie rasa mog³a wzi±æ swoj± obecn± nazwê w jêzyku niemieckim, holenderskim a tak¿e angielskim jako lakenvelder. Schmidt (2007) równie¿ wymienia region Utrechtu oraz wie¶ Lakerveld, podaj±c, ¿e kury w typie dzisiejszych lakenvelder’ów widziano tam ju¿ w roku 1797 - jest to najstarsza wzmianka o tej rasie w tym rejonie dostêpna w literaturze. Drugi obszar, na którym mog³o doj¶æ do powstania rasy Verhoef (2006) uznaje Westfaliê i pogranicze Holandii, gdzie nazwê lakenvelder nosi tak¿e lokalna rasa byd³a o umaszczeniu czarno-bia³ym (opisana w numerze 02/2015 miesiêcznika fauna&flora). Znane s± tak¿e inne gatunki zwierz±t z charakterystycznym kontrastowym, czarno-bia³ym umaszczeniu miêdzy innymi: kozy, myszy, ¶winki morskie, a tak¿e króliki. Umaszczenie czarno-bia³e z charakterystycznym bia³ym pasem po ¶rodku cia³a nazywane jest w Europie tak¿e holenderskim, co w pewnym stopniu potwierdza, ¿e jeden z rejonów tego kraju mia³ swój udzia³ w wytworzeniu kur rasy lakenvelder (Verhoef, 2006). Nazwa rasy mog³a wzi±æ siê tak¿e od holenderskiego s³owa lakenvel co w t³umaczeniu oznacza bia³± kartkê w kratkê. Kury rasy lakenvelder po raz pierwszy zosta³y sprowadzone do Stanów Zjednoczonych w 1900 r. i zosta³y oficjalnie wpisane do amerykañskiego standardu drobiu (Roberts, 1997). Pierwsze stowarzyszenie za³o¿one zosta³o przez hodowców tej rasy na terenie Niemiec w 1967 r. (Shmidt, 2007), obecnie istnieje tak¿e klub hodowców tej rasy w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.
Oprócz formy standardowej, istnieje tak¿e forma miniaturowa tej rasy ró¿ni±ca siê mas± i rozmiarami cia³a, powsta³a w 1937-1939 roku hodowana by³a w regionie Twente na terytorium Holandii. Hodowl± odmiany miniaturowej zajmowa³ siê niemiecki hodowca Borger, który formê tê uzyska³ krzy¿uj±c du¿e kury lakenvelder z belgijsk± ras± kur miniaturowych bassete oraz brodaczami kar³owatymi (Shmidt, 2007). Verhoef (2006) tak¿e jako miejsce powstania miniaturowej formy lakenvelder’ów wymienia Holandiê oraz Hamburg w Niemczech, za datê ich wytworzenia podaje rok 1972. Ras±, w której wytworzeniu bra³y udzia³ kury lakenvelder s± vorwerk’i. Kury o podobnym pokroju i upierzeniu jednak z t± ró¿nic±, ¿e u rasy vorwerk na tu³owiu zamiast upierzenia w kolorze bia³ym - tak jak u lakenvelder’ów, wystêpuje kolor jasno br±zowy. Pierwsze kury rasy vorwerk pojawi³y siê na niemieckiej wystawie w 1912 roku, a krótko pó¼niej zosta³a uznana oficjalnie za rasê.

Charakterystyka
(...)

Problem wylêgowo¶ci
(...)

Odchów kurcz±t
(...)

Lakenvelder w Polsce i na ¦wiecie
(...)

Genetyka upierzenia
(...)

Podsumowanie
(...)


tekst i zdjêcia: mgr in¿. Marcin Ró¿ewicz
Instytut Bioin¿ynierii i Hodowli Zwierz±t
UPH Siedlce





ca³y artyku³ jest opublikowany w najnowszym, styczniowym numerze f&f, nr 01/2016 (204)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratê







Powrót do archiwum

Strona g³ówna





Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/403-99-11.
e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, tel. +48 608 527 988.
Sekretarz redakcji: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.