darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,

Wrzesień 2019



Polskie leghorny

leghorny, kury, polskie, Z Włoch – przez Amerykę do Europy Uważa się, ze protoplaści kur rasy leghorn wywodzą się z Półwyspu Apenińskiego, gdzie już w XIX wieku utrzymywano lekkie kury nieśne. Wraz z emigrantami z południowych Włoch kury zbliżone wyglądem do dzisiejszych leghornów dostały się za Wielką Wodę do Ameryki, gdzie zaczęto selekcjonować osobniki pod względem nieśnym. Kury te nazwano leghornami i uważa się, że nazwa związana jest w włoskim portem Livirno, z którego ptaki dostały się do Ameryki. Pierwotne leghorny podbijały gospodarstwa ówczesnych Stanów Zjednoczonych, aż w 1870 roku sprowadzono je do Wielkiej Brytanii, gdzie poddano je uszlachetnieniu i wyprowadzono jako rasę. Do wytworzenia dzisiejszego typu kur leghorn użyto między innymi malajskich i angielskich bojowców oraz kur rasy minorka. W tym momencie w europejskim drobiarstwie pojawił się przełom. Lekkie kury nieśne zwane leghornami zaczęły wypierać ogólnoużytkowe rasy rodzime, które wcześniej utrzymywano na jaja. Dzięki niespotykanej u innych ras nieśności przy stosunkowo niskim zapotrzebowaniu na paszę rasa ta szybko opanowała nie tylko Europę, ale i cały świat. Do Polski sprowadzono ją dopiero w 1967 roku z angielskiej firmy Sykes (ród G-99) i kanadyjskiej firmy Kathman (ród H-22). Polscy naukowcy selekcjonowali te dwa rody kur na wysoką nieśność oraz na jaja o dużej masie i białej skorupie. W ten sposób uzyskano ptaki przystosowane do polskich warunków hodowlanych odznaczające się bardzo korzystnymi parametrami jeśli chodzi o jaja. Kury te były przeznaczone do warunków intensywnej, wielkotowarowej produkcji. Jednak już w latach 90. XX wieku fermowe leghorny zaczęły być wypierane kurami, które stanowią mieszańce międzyrodowe i odznaczają się jeszcze lepszą nieśnością. Z kolei w chowie przydomowym leghorny nie uzyskują tak dobrych wyników jak w chowie zamkniętym, dlatego rolnicy wolą utrzymywać linie kur ogólnoużytkowych. Poza tym polski konsument zaczął preferować jaja o ciemnej skorupie kojarząc je z chowem wiejskim lub ekologicznym. Jednym słowem, Polacy uważają jaja o ciemnej skorupie za zdrowsze. Wielcy producenci wyszli zatem naprzeciw konsumentowi i zaczęli produkować jaja o ciemnej skorupie, a naukowcy wyprowadzali nowe linie nieśne z uwzględnieniem takiego koloru. Dlatego dzisiaj jeśli kupujemy jaja „prawdziwie wiejskie” to ich wyznacznikiem świadczącym o autentyczności pochodzenia jest właśnie biały kolor skorupy. Z tego też względu niektórzy wiejscy hodowcy kur nieśnych znowu sięgają do leghornów. ZAWSZE BIAŁE (...) DO CHOWU PRZYZAGRODOWEGO (...) tekst i zdjęcia: dr inż. Radosław Kożuszek



cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, wrześniowym numerze f&f – 09/2019 (248)
szukaj w kioskach, urzędach pocztowych (lista na:www.poczyta.pl), empikach lub zamów prenumeratę




Powrót do archiwum

Strona główna





Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/403-99-11.
e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, tel. +48 608 527 988.
Sekretarz redakcji: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.