darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,

Tajemnice jaja

Jaja, w większości te pochodzące od kur niosek, są szeroko wykorzystywane jako produkt spożywczy. Spożywa się je bezpośrednio, bądź są one niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Trudno jest również sobie wyobrazić zbliżające się Święta Wielkanocne bez jaj. Mają więc one także symboliczne znaczenie w naszej kulturze. Utożsamiane są z nowym życiem. Jajo oprócz walorów konsumpcyjnych, dla hodowców ptaków jest nadzieją na uzyskanie nowego pokolenia. W tym artykule skupię się jednak na odżywczych walorach jaja i zawartości w nim cennych związków i substancji prozdrowotnych. Postaram się również rozwiać pewne mity dotyczące ograniczenia spożycia jaj.


jajko, jaja, jajeczka, kolor jaj, barwa jaj, Statystyczny Polak zjada około 160 jaj rocznie. Jest to znacznie mniej w porównaniu do naszych wschodnich sąsiadów jak np.: Białoruś, gdzie jedna osoba spożywa ich o sto więcej (260), czy też Ukraina, gdzie jest to 310 jaj. Dla porównania w krajach Europy zachodniej spożywa się znacznie więcej jaj w przeliczeniu na jednego mieszkańca, jest to około 220 sztuk. Mimo, że Polska jest znaczącym producentem jaj ich spożycie okazuje się więc mniejsze niż mogłoby być, część więc produkcji trafia na eksport, głównie na rynek Unii Europejskiej. Jak wskazują niektórzy eksperci, wpływ na to może mieć cena jaj, która jest jednym z ważniejszych kryteriów wyboru produktu. Widoczne było to szczególnie w latach 2012-2013, gdy ze względu na modernizację ferm i wprowadzanie nowych baterii z klatkami wzbogaconymi, ceny jaj znacznie wzrosły, a ich konsumpcja spadła. Nie bez znaczenia może być też rozpowszechnianie poglądu o wysokiej zawartości cholesterolu w jajach i konieczności ograniczenia ich spożycia, przez osoby z podwyższonym jego poziomem we krwi. Jajo oprócz zawartości cholesterolu, zawiera w swoim wnętrzu wiele cennych substancji o właściwościach prozdrowotnych. O tym jak ważnym produktem spożywczym jest jajo świadczy fakt, że od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października, organizowany jest Światowy Dzień Jaja. Głównym przesłaniem tego dnia jest m.in. pokazanie wyjątkowych zalet jaj, ich roli w wyżywieniu ludzi na całym świecie oraz obalenie mitów o szkodliwości zawartego w nich cholesterolu. Obecnie w dobie wszechobecnego internetu i portali społecznościowych jajo kurze stało się najpopularniejszym postem na Instagramie, bijąc na głowę wszystkie rekordy ludzkich celebrytów. Jakie tajemnice kryje w sobie ten cenny produkt spożywczy i dlaczego jest taki ważny?


JAJA OD KUR I NIE TYLKO


Zdecydowanie najpowszechniej spożywane są jaja pochodzące od kur niosek. Ich wielkość uważana jest za optymalną. W ofercie wielu sklepów i większych sieci handlowych spotyka się również jaja przepiórcze. Jest to produkt przeznaczony głównie dla konsumentów, którzy nie tolerują białka jaja kurzego (owoalbuminy), ale ze względów smakowych i odżywczych ceniony jest także przez inne osoby. Zainteresowanie jajami strusimi wyraźnie wzrasta w okresie Wielkanocy. Ich głównym przeznaczeniem jest produkcja dużych pisanek z wydmuszek. Bardzo rzadko spożywane są jaja pochodzące od innych gatunków drobiu jak np. perlice, gęsi, kaczki czy indyki.
Kury nioski utrzymywane są w różnych systemach chowu. Największa ich ilość pochodzi jednak z systemu klatkowego oraz ściółkowego. Ze względu na możliwość kontrolowania warunków mikroklimatycznych i żywieniowych wpływających na produkcję jaj, zapewniają one stałą i wyrównaną dostawę jaj przez cały rok. Ponieważ jaja są obecnie łatwo dostępnym produktem, dawna tradycja przydomowego chowu w małych stadach kur niosek powoli zanika. Nieśność jest jednym z podstawowych czynników wpływających na ekonomikę produkcji drobiarskiej. Osiągnięcie wysokich wyników produkcyjnych możliwe jest dzięki stale prowadzonym pracom hodowlanym. W ten sposób podnosi się efektywność produkcji, jakość i ilość zniesionych jaj, a także opłacalność produkcji. Konsumenci uzyskują więc produkt spożywczy w stosunkowo niskiej cenie o wysokich walorach odżywczych.


CO WIEMY O JAJACH?
(...)

CZY BARWA ŻÓŁTKA MA ZNACZENIE?
(...)

SKORUPKA – OPAKOWANIE TREŚCI JAJA i CENNY SUROWIEC
(...)

PODSUMOWANIE
(...)





Tekst: mgr inż. Marcin Różewicz




cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, kwietniowym numerze f&f – 04/2019 (243)
szukaj w kioskach, urzędach pocztowych (lista na:www.poczyta.pl), empikach lub zamów prenumeratę

STRONA GŁÓWNA


Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/402-54-32. Tel./fax: 77/402-54-31. e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, te. +48 608 527 988. Redaktor techniczny: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.