darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,

Przepiórcze brojlery

W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na utrzymanie innych, niż tradycyjne gatunków drobiu. Szczególnym zainteresowaniem darzone są ptaki grzebiące, do których należą indyki, bażanty i kuropatwy. Cenione są one jako ptaki ozdobne, łowne oraz jako źródło smacznego mięsa i jaj. Przepiórki, ich mięso i jaja miały swoje lata świetności za czasów poprzedniego ustroju. Dziś po latach stagnacji znowu można spotkać w sklepach małe nakrapiane jaja i tuszki tych ptaków. przepiórka


SMACZNE MIĘSO

W wielu krajach europejskich takich jak Hiszpania, Włochy, Francja i Niemcy tuszki przepiórcze stanowią produkt delikatesowy i można je nabyć w każdym lepszym sklepie spożywczym. Z kolei odpowiednio przyrządzone dostępne są w licznych restauracjach, a nawet w mniejszych barach. Przepiórki uwielbiane są na południu naszego kontynentu i w krajach arabskich, gdzie swego czasu pozyskiwano je podczas przelotów. Kopano doły, a przy nich rozstawiano specjalne siatki usytuowane tuż przy wybrzeżu morskim. Przepiórki polne jako ptaki zimujące w ciepłych krajach przemierzając Morze Śródziemne wpadały w zastawione sidła. W dzisiejszych czasach proceder ten jest zakazany z uwagi na drastycznie obniżającą się liczebność znanej nam z polskich pól przepiórki polnej. W zamian kraje gorącego południa masowo chowają przepiórki japońskie, które są większe, a mięso ich jest smaczniejsze i delikatniejsze w porównaniu z przepiórką polną. Mięso przepiórek cenione było także w starożytnym Egipcie, gdzie kapłani zatrudniali specjalne brygady łowców, którzy pozyskiwali przepiórki bytujące na półpustyniach Afryki. Ich delikatne mięso według wierzeń starożytnych miało cudowną moc uzdrawiającą i było stosowane przy leczeniu rekonwalescentów po przebytych chorobach. Spożywający mogli także liczyć na szybsze gojenie się ran. Przepiórki jako ptaki ekskluzywne były głównie serwowane na stołach bogatych Egipcjan, faraonów i kapłanów. Dzisiaj wiadomo, że mocy uzdrawiającej mięso przepiórek nie posiada, ale nie znaczy to jednak, że nie powinniśmy ich spożywać. Mięso to zasługuje na szczególną uwagę. W odróżnieniu od mięsa brojlerów kurzych posiada ciemny, niemal brązowy kolor. Ten odcień nadaje mu cechy dziczyzny i jest chętnie spożywane w kręgach ludzi ceniących odmienność smaku. Mięso przepiórcze również smakowo różni się znacznie od innych gatunków drobiu. Mięśnie piersiowe i mięśnie udowe praktycznie nie posiadają tłuszczu, dlatego wydają się być suche. Następną ważną zaletą tuszek przepiórczych jest szybkość przyrządzania potraw. Tuszkę z młodych ptaków możemy przyrządzić i upiec w ciągu 15-20 minut. W Polsce niestety nie ma tradycji konsumpcji mięsa przepiórczego, a produkcja brojlerów przepiórczych powinna być prowadzona z myślą o rynkach zbytu w Europie Zachodniej i Południowej.


JAPOŃSKA Z CHIN
(...)

TUCZ POD DACHEM
(...)

PASZA DLA PRZEPIÓREK
(...)




tekst i zdjęcia:
dr inż. Radosław Kożuszek




cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, marcowym numerze f&f – 03/2019 (242)
szukaj w kioskach, urzędach pocztowych (lista na:www.poczyta.pl), empikach lub zamów prenumeratę

STRONA GŁÓWNA


Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/402-54-32. Tel./fax: 77/402-54-31. e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, te. +48 608 527 988. Redaktor techniczny: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.