darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,



modrolotka

Modrolotka czubata

Wstęp

Wśród ponad 380 gatunków wyróżnianych współcześnie w rzędzie papug (Psittaciformes) czubek na głowie jest charakterystyczną cechą żałobnic, kakadu i nimf. Niewielu ludzi wie o tym, że tą niezwykłą ozdobę głowy odnaleźć można jeszcze u dwóch przedstawicieli papug właściwych (Psittacidae). Niestety, ograniczony zasięg występowania i duża rzadkość w niewoli sprawiają, że zarówno modrolotka czubata, jak i jej bliska kuzynka – modrolotka zielonoczuba Eunymphicus uvaeensis, pozostają nadal ptakami niemalże nieznanymi wśród większości hodowców i miłośników papug.


Opisanie gatunku


Gatunek ten został on opisany w 1788 r. przez niemieckiego przyrodnika Johanna Friedricha Gmelina (1748-1804) jako „Psittacus cornutus”. W systematyce umieszczona została między, pochodzącymi z południowego Pacyfiku, oryginalnie ubarwionymi fidżijkami (Prosopeia spp.) a modrolotkami z rodzaju Cyanoramphus. Jest to jeden z dwóch gatunków zaliczanych do rodzaju Eunymphicus. Drugim jest modrolotka zielonoczuba, która do jeszcze niedawna była traktowana za jej podgatunek (Eunymphicus cornutus uvaeensis). Aktualnie najnowsze listy ptaków świata (w tym najnowsza i powszechnie uważana za bazową: „HBW and BirdLife International Illustrated Checklist of the Birds of the World. Vol. 1. Non-passerines” z 2014 roku pod redakcją Joseph’a del Hoyo i Nigel’a J. Collar’a) traktują ją za niezależny takson. Do artykułu dołączyłem kilka fotografii również tej formy w celu zilustrowania różnic między tymi papugami. Zdjęcia tej rzadkiej formy wykonałem we wrześniu 2016 roku w słynnym Loro Parque w Puerto de la Cruz na Teneryfie, który jako jedyne zoo w naszej części świata może się poszczycić posiadaniem tych papug w swojej kolekcji.


modrolotka Wygląd

Jest to średniej wielkości, zielona papuga osiągająca 32 cm długości. Masa ciała wynosi około 100-150 g. W wielu językach świata języku nosi ona nazwę „papugi rogatej”. Pochodzi to od dwóch, charakterystycznych, czarnych piór na czubku głowy. Co najciekawsze, pióra te mają czerwone końcówki. Ich długość dochodzi u samca do 50-60 mm. Czasami spotyka się osobniki z trzema piórami w czubku. Jednakże trzecie, dodatkowe pióro jest wąskie, całe czerwone i osiąga długość zaledwie 15 mm. Czubek u samicy oraz młodych samców jest krótszy i ma około 40 mm długości. Spód ciała oraz szyja mają żółtawy nalot. Zewnętrzne chorągiewki lotek pierwszorzędowych mają niebieski kolor. Niebieskie są również krawędzie oraz zakończenie środkowych sterówek. Na głowie, poza charakterystycznym czubkiem, wyróżnia się czarna maska otaczająca z przodu oko oraz czerwona (przednia część) czapeczki. Tęczówka oka jest pomarańczowoczerwona. Nogi są ciemnoszare, a dziób – niebieskawoszary z czarnym końcem. Ptaki młodociane przypominają ubarwieniem dorosłe, różnią się nieco jaśniejszym upierzeniem oraz ciemną tęczówką oka i rogowym dziobem. Zakończenia sterówek są u nich żółtawe (a nie niebieskie, jak u dorosłych).
Samica jest nieco mniejsza od samca. Ma także bardziej zaokrągloną głowę, krótszy czubek i mniejszy dziób.
Jej najbliższa kuzynka – modrolotka zielonoczuba, różni się od bohaterki tego artykułu bardziej stonowanym ubarwieniem. Czerwień na głowie ograniczona jest u niej jedynie do czoła. Okolice oka są ciemnozielone bądź czarne ze śladową ilością barwy żółtej. Czubek na głowie składa się najczęściej z sześciu wydłużonych, zielonych piór. Gatunek ten ma jeszcze bardziej ograniczony zasięg występowania niż bohaterka tego artykułu. Spotkać ją można jedynie na małej wyspie Ouvéa wchodzącej w skład Wysp Lojalności (Loyalty Islands). Ten niewielki archipelag leży w odległości ok. 150 km na północy-wschód od Nowej Kaledonii.
Modrolotki czubate te są dość hałaśliwe. Często wydają nosowo brzmiący głos kontaktowy kho-khoot oraz szereg innych skrzeczących dźwięków.

Środowisko życia i zachowania
(...)

Biologia lęgowa
(...)

Hodowla
(...)

Ochrona
(...)




tekst i zdjęcia: mgr inż. Tomasz Doroń modrolotka




cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, wrześniowym numerze f&f - 09/2017 (224) zamów prenumeratę









STRONA GŁÓWNA


Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/402-54-32. Tel./fax: 77/402-54-31. e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, te. +48 608 527 988. Redaktor techniczny: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.