darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,



Rasowe karpie koi

HISTORIA
Nazwa „koi” pochodzi z Japonii – Nishikigoi oznacza: „karp brokatowy”, w skrócie koi. Dokładne pochodzenia koi do końca nie jest potwierdzone; przyjmuje się, że karpie sprowadzono 2000 lat z Iranu do Chin, a potem do Japonii, gdzie zadomowiły się na stałe. Pierwotnie japońscy rolnicy na polach ryżowych hodowali karpie dla pożywienia. Tam też powstały pierwsze mutacje karpia kolorowego. Mutacje zaczęto krzyżować co doprowadziło do powstania wielu odmian. Obecnie karpia koi hoduje się już prawie w każdym zakątku świata.
Jednak najlepsze okazy pochodzą z Japonii. Powodem może być uprzywilejowane położenie geograficzne pod względem ciepła zasobów wód słodkowodnych. Wiedza o hodowli koi jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.


karpie koi W jakich warunkach hoduje się koi?
W Europie są hodowane przeważnie w środowisku sterylnym (w oczkach wodnych lub w tzw. koi pondach tak, aby przy odpowiednich warunkach osiągnęły możliwie wysoki wzrost. Japończycy budują specjalne szklarnie – domy, gdzie przeprowadzają systematyczne selekcje swych ryb, aby wyłonić co roku jak najlepsze okazy. Wyjątkiem jest docelowo zaplanowany pobyt ryb w stawach hodowlanych (są to przeważnie zbiorniki, które służą do nawadniania pól ryżowych). Ryby w tym naturalnym środowisku przez wpływ bodźców zewnętrznych wykształcają intensywniejsze kolory. Powodem tego mogą być panujące tam warunki. Ryby mogą żerować nie doświadczając stresu, co generuje u zwierząt przy dobrym dokarmianiu wzrost masy ciała i nie tylko. Ponieważ są to zwierzęta, które lubią towarzystwo, powinny być hodowane w większych grupach, w zależności od wielkości zbiornika wodnego. Zalecamy odstęp co najmniej 1 do 3 m3 wody na rybę. Koi mają żywotność do 60 lat i osiągają wagę do 24 kg przy długości ciała do jednego metra, ale osiągana tylko przy odpowiednich warunkach hodowlanych. Woda powinna być regularnie badana na pH i zawartości tlenu, azotynów, azotanów, miedzi, amonu i amoniaku. Koi mogą być hodowane w stawie od około 10 000 litrów. Zbiorniki mogą być też mniejsze wszystko zależy jednak o odpowiedniej filtracji i jakości wody, w których żyją koi. Zakres parametrów wody, w których przeżyją koi: pH 6,5 do 8,2, KH>5°dH, GH 8-10°dH, temperatura 30°C.


Co oznaczają nazwy poszczególnych koi?
Kohaku, Showa, Yamabuki, Tancho, Czagoi, Kujaku, Goshiki, Matsuba - są to po prostu nazwy, które opierają się na kolorach ryb!
* Kohaku - to biały koi z czerwonym wzorem
* Showa - to czarny koi z biało czerwonym wzorem
* Yamabuki - lśniący żółty koi
* Tancho - w tłumaczeniu „czerwony grzebień’’ co opisuje czerwony punkt na głowie ryby
* Kujaku - w tłumaczeniu paw
* Czagoi - brązowy koi
* Goshiki - tłumaczeniu „pięć kolorów’’
* Matsuba - srebrno lśniący koi z wzorem łusek szyszki


Odmiany koi
karpie koi W hodowli koi szacuje się, że istnieje ponad 150 różnych wariantów karpia ozdobnego, a ich liczba wciąż rośnie!
Podzielić można je na kilka odmian:
* Kohaku to koi z biało-czerwonymi oznaczeniami. Jest to odmiana najbardziej popularna w Japonii. Ideałem jest jasny biały z wyraźnymi, czerwonymi oznaczeniami, przy czym czerwony kolor koniecznie musi wystąpić na głowie. Żółtawa biel nie jest pożądana.
* Sanke ma pewne podobieństwo do Kohaku. Ciało jest również białe, a na grzbiecie występuje czerwone i czarne wybarwienie. Płetwy piersiowe mają małą czarną linię. Wysokiej jakości Sanke charakteryzują się tym, że czarny kolor nie występuje na głowie i wyraźnie odróżnia się od innych kolorów.
* Showa oznacza rybę trójkolorową; są to: biały, czarny i czerwony – podobnie jak u Sanke. Układ jednakże jest inny. U showa podstawowy kolor to czarny, który może obejmować całe ciało ryby. Wzór na głowie powinien jednoczyć wszystkie trzy kolory, przy czym sam czarny kolor jest koniecznością!
* Utsurimono to dwu kolorowy koi: czarny (sumi) i biały (Shiro), lub czerwonym (HI) i żółtym (Ki). Płetwy piersiowe Utsurimono mają czarne pasy.
* Bekko jest dostępny w trzech podstawowych kolorach: biały (shiro), czerwony (aka) i żółty (Ki). Każdy bekko ma czarne plamy na swym ciele, ale tylko powyżej linii bocznej. Na głowie nie powinny znajdować się czarne oznaczenia.
* Asagi, Shusui
Asagi są niebiesko-szare i posiadają czerwone ubarwienie na brzuchu i na płetwach, sięgające przeważnie do linii bocznej. Niebiesko szary kolor łusek tworzy wzór siatki na plecach.
Shusui to inaczej Asagi bez łusek. Jest to krzyżówka asagi z niemieckim karpiem bezłuskowym czyli w japońskim języku zwanym doitsu.
- Koromo/Goromo
Goromo to koi podobny do kohaku, z tym że na czerwonym kolorze jest rozłożony wzór niebieskiej siatki. Istnieje również Sanke i Showa z wzorem koromo.
* Kawarimono to wszystkich koi niemetalicznych. Są to mieszańce różnych odmian. Najbardziej popularne są: Chagoi (brązowy), Kigoi (żółty), Karasugoi (czarny koi) Midorigoi (zielony)
* Goshiki (pięć kolorów).
* Hikarimujimono koi z kolorowymi wzorami na metalicznej podstawie. Koi w dwóch metalicznych kolorach. Najbardziej znanymi przedstawicielami są złote (Yamabuki Ogon) lub biały (Platinum).
* Matsuba - metaliczny koi z wzorem łusek podobnym do szyszki.
* Tancho to koi z czerwonym punktem występujący tylko na głowie.
* Kinginrin - kin znaczy złoto gin to srebrny, a rin łuska, To koi, które w całości lub częściowo pokryte warstwą wyjątkowej skali świetlistych refleksów.
* Butterfly koi, który ma długie płetwy.
Ale szczególną uwagę poświęca się wielkiej trójce zwanej: Go Sanke, Kohaku Showa i Sanke. Te koi wygrywają główne nagrody na koi show.


Dlaczego koi to tak droga ryba?
Hodowla koi to skomplikowana sprawa. Aby wyprodukować rybę-championa potrzeba dużo czasu, wiedzy i odpowiednich warunków. Gdyby tak nie było, to dawno w Europie powstałyby farmy produkujące tysiące ozdobnych ryb, które mogłyby konkurować z farmami japońskimi. (...)
(...)

Wiek koi
(...)

ZDROWIE KOI
(...)

Gdzie najlepiej kupić koi?
(...)

Jak ocenia się koi na wystawach koishow?
(...)

Aklimatyzacja
(...)

Odpowiedni staw
(...)




tekst i zdjęcia: Artur Gładki
tel. 604 773 152
e-mail: arturglatki@vp.pl



cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, majowym numerze f&f - 05/2017 (220)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratę






>


STRONA GŁÓWNA


Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/402-54-32. Tel./fax: 77/402-54-31. e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, te. +48 608 527 988. Redaktor techniczny: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.