darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,



jelenie

Jeleniowate

Nowe gatunki w polskiej produkcji zwierzęcej?


Dziczyzna w dzisiejszych czasach znowu jest modna i poszukiwana. Coraz więcej ludzi zaczyna trudnić się pozyskaniem jej w celach późniejszej sprzedaży. Głównym jej źródłem nie są jednak lasy, gdzie urządza się polowania, ale wielkotowarowe i profesjonalne hodowle.


Obok licznych ferm bażantów i kuropatw w Polsce zaczynają tworzyć się gospodarstwa utrzymujące zwierzęta jeleniowate, do których należą jelenie europejskie oraz daniele. Jeśli chodzi o uregulowania prawne to „Ustawa o organizacji, hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich” mówi, że zwierzęta gospodarskie to, również „jeleniowate - zwierzęta gatunków: jeleń lub daniel utrzymywane w warunkach fermowych, w celu pozyskania mięsa i skór”. Oznacza to, że zwierzęta te utrzymywane na fermie są własnością rolnika, a zwierzęta dzikie należą do skarbu państwa.


GATUNKI FERMOWE


Jeleń szlachetny
jelenie Gatunkiem najlepiej przystosowanym do hodowli fermowej jest jeleń szlachetny, należący do naszej rodzimej fauny. Jeleń jest zwierzęciem pospolitym zamieszkującym wszystkie większe kompleksy leśne, trzymając się jednak w pobliżu łąk, gdzie może się swobodnie paść. Głównym składnikiem jeleniego menu są pędy i gałązki drzew oraz krzewów. Chętnie zjada również korę, liście, owoce, trawy i zioła.
Jeleń to duże zwierzę osiągające masę ciała nawet do 350 kg, przy wysokości w kłębie 150 cm. Ubarwienie dorosłych jeleni zmienia się w zależności od pory roku; latem jest rudawobrązowe, a zimą bardziej szare. Młode jelenie są cętkowane.
Jeleń szlachetny tworzy stada, w których występuje hierarchia. Ruja przypada na drugą połowę września, a wycielenia łań notuje się zazwyczaj na przełomie maja i czerwca.

Daniel
Daniel, drugi najpopularniejszy gatunek jeleniowatych został sprowadzony do Polski z Południowej Europy. W gatunku tym wyróżnia się dwa podgatunki: daniela zwyczajnego oraz mezopotamskiego, z czego ten drugi jest na krawędzi wymarcia. Mimo, że w naszym kraju daniel nie jest liczny to bardzo dobrze się tu zaaklimatyzował i tworzy wolnożyjące populacje w szczególności na Śląsku, Pomorzu i w Wielkopolsce. Preferuje suche lasy liściaste i mieszane, gdzie może znaleźć młode pędy drzew, różne gatunki traw oraz zimozielone liście jeżyn i bluszczu, które stanowią jego pożywienie. Zwierzęta te chętnie zjadają również korę drzew, żołędzie, kasztany, jagody, jabłka i inne owoce.
Zwierzę w kłębie osiąga wysokość 80-90 cm, przy masie ciała nawet 120 kg. Ma płową barwę sierści z białymi cętkami, a na zadzie występuje duża biała plama tzw. lustro. Na grzbiecie biegnie ciemna smuga.
Daniel ma bardzo dobry wzrok i węch. Jest zwierzęciem stadnym i tworzy grupy składające się nawet do 30 osobników. Ruja przypada na miesiące jesienne i po ciąży trwające 230 dni łania rodzi najczęściej jedno młode. Dojrzałość płciową daniele uzyskują w wieku 15-18 miesięcy, przy czym dożywają nawet 20 lat.
Wśród danieli popularne są również odmiany białe. Daniele albinotyczne posiadają oprócz jasnej sierści i skóry błękitne oczy oraz różowe nozdrza, pysk i racice. Ponadto, daniele białe łatwiej się oswajają niż daniele płowe.

jelenie Jeleń sika
(...)

FERMA - URZĄDZENIE
(...)

ŻYWIENIE
(...)

UŻYTKOWANIE MIĘSNE
(...)




tekst i zdjęcia:
dr Radosław Kożuszek




cały artykuł jest opublikowany w najnowszym, listopadowym numerze f&f - 11/2017 (226)
szukaj w kioskach, empikach lub zamów prenumeratę









STRONA GŁÓWNA


Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/402-54-32. Tel./fax: 77/402-54-31. e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, te. +48 608 527 988. Redaktor techniczny: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.