Strona główna Arui grzywiasta

    Arui grzywiasta

    0
    26
    Arui grzywiasta w naturalnym środowisku

    Masywny ssak podobny do owcy o piaskowym futrze i długiej grzywie na szyi i przednich nogach. Najczęściej zasiedla skaliste góry, suche wąwozy, pustynne zbocza i półpustynie. Zasięg gatunku obejmuje: Górskie i pustynne regiony północnej Afryki; introdukowana również w innych częściach świata.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Afryka, Europa, Ameryka Północna

    Górskie i pustynne regiony północnej Afryki; introdukowana również w innych częściach świata.

    Opis gatunku

    Górskie i pustynne regiony północnej Afryki; introdukowana również w innych częściach świata. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak skaliste góry, suche wąwozy, pustynne zbocza i półpustynie. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki i warunki potrzebne do rozrodu.

    Masywny ssak podobny do owcy o piaskowym futrze i długiej grzywie na szyi i przednich nogach. Do najbardziej charakterystycznych cech należą długie, zakrzywione rogi oraz zwisająca grzywa na gardle i przedniej części ciała. Długość ciała wynosi około 130–165 cm, masa to około 40–145 kg, a typowa długość życia wynosi około 15–20 lat.

    Pokarm obejmuje trawy, liście, zioła i pędy roślin. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako stadny i dobrze przystosowany do terenów skalistych, a jego aktywność jest głównie rano, wieczorem i nocą. Samica rodzi jedno lub dwa młode. Samica rodzi zwykle 1–2 młodych. Warto również wiedzieć, że potrafi bardzo sprawnie wspinać się po stromych, skalistych zboczach.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Ammotragus lervia
    Grupa zwierząt
    ssak
    Rodzina
    Wołowate
    Długość ciała
    około 130–165 cm
    Masa
    około 40–145 kg
    Długość życia
    około 15–20 lat
    Pokarm
    trawy, liście, zioła i pędy roślin
    Tryb życia
    stadny i dobrze przystosowany do terenów skalistych
    Aktywność
    głównie rano, wieczorem i nocą
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Górskie i pustynne regiony północnej Afryki; introdukowana również w innych częściach świata.

    Środowisko życia

    Skaliste góry, suche wąwozy, pustynne zbocza i półpustynie.

    Pokarm

    trawy, liście, zioła i pędy roślin

    Tryb życia

    stadny i dobrze przystosowany do terenów skalistych

    Aktywność

    głównie rano, wieczorem i nocą

    Rozmnażanie

    Samica rodzi jedno lub dwa młode

    Wygląd

    Masywny ssak podobny do owcy o piaskowym futrze i długiej grzywie na szyi i przednich nogach.

    Cechy rozpoznawcze

    długie, zakrzywione rogi oraz zwisająca grzywa na gardle i przedniej części ciała

    Ciekawostki

    potrafi bardzo sprawnie wspinać się po stromych, skalistych zboczach

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Ammotragus+lervia
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Ammotragus+lervia&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje arui grzywiasta?

    Arui grzywiasta występuje na obszarze: Górskie i pustynne regiony północnej Afryki; introdukowana również w innych częściach świata. Najczęściej zasiedla skaliste góry, suche wąwozy, pustynne zbocza i półpustynie.

    Co je arui grzywiasta?

    Jego dieta obejmuje trawy, liście, zioła i pędy roślin.

    Jak rozpoznać gatunek arui grzywiasta?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to długie, zakrzywione rogi oraz zwisająca grzywa na gardle i przedniej części ciała.

    Jak długo żyje arui grzywiasta?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 15–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Wołowate