Strona główna Borsuk europejski

    Borsuk europejski

    0
    43
    Borsuk europejski w naturalnym środowisku

    Krępy ssak o szarym futrze, krótkich nogach i czarno-białych pasach na głowie. Najczęściej zasiedla lasy liściaste i mieszane, zarośla, pola oraz mozaika terenów leśnych i rolniczych. Zasięg gatunku obejmuje: Europa i część zachodniej Azji; pospolity również w Polsce.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Europa, Azja

    Europa i część zachodniej Azji; pospolity również w Polsce.

    Opis gatunku

    Europa i część zachodniej Azji; pospolity również w Polsce. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak lasy liściaste i mieszane, zarośla, pola oraz mozaika terenów leśnych i rolniczych. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Krępy ssak o szarym futrze, krótkich nogach i czarno-białych pasach na głowie. Do najbardziej charakterystycznych cech należą dwa czarne pasy biegnące od nosa przez oczy do uszu. Długość ciała wynosi około 60–90 cm, masa to około 7–17 kg, jesienią więcej, a typowa długość życia wynosi około 10–15 lat.

    Pokarm obejmuje dżdżownice, owady, małe kręgowce, owoce, nasiona i inne pokarmy. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako rodzinny, związany z rozbudowanymi systemami nor, a jego aktywność jest głównie nocna. Samica rodzi młode w norze, a rozwój zarodków może być opóźniony. Samica rodzi zwykle 1–5 młodych młodych. Warto również wiedzieć, że jego wielopokoleniowe nory mogą mieć dziesiątki wejść i rozbudowany system podziemnych korytarzy.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Meles meles
    Grupa zwierząt
    ssak
    Rodzina
    Łasicowate
    Długość ciała
    około 60–90 cm
    Masa
    około 7–17 kg, jesienią więcej
    Długość życia
    około 10–15 lat
    Pokarm
    dżdżownice, owady, małe kręgowce, owoce, nasiona i inne pokarmy
    Tryb życia
    rodzinny, związany z rozbudowanymi systemami nor
    Aktywność
    głównie nocna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    tak
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Europa i część zachodniej Azji; pospolity również w Polsce.

    Środowisko życia

    Lasy liściaste i mieszane, zarośla, pola oraz mozaika terenów leśnych i rolniczych.

    Pokarm

    dżdżownice, owady, małe kręgowce, owoce, nasiona i inne pokarmy

    Tryb życia

    rodzinny, związany z rozbudowanymi systemami nor

    Aktywność

    głównie nocna

    Rozmnażanie

    Samica rodzi młode w norze, a rozwój zarodków może być opóźniony

    Wygląd

    Krępy ssak o szarym futrze, krótkich nogach i czarno-białych pasach na głowie.

    Cechy rozpoznawcze

    dwa czarne pasy biegnące od nosa przez oczy do uszu

    Ciekawostki

    jego wielopokoleniowe nory mogą mieć dziesiątki wejść i rozbudowany system podziemnych korytarzy

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Meles+meles
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Meles+meles&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje borsuk europejski?

    Borsuk europejski występuje na obszarze: Europa i część zachodniej Azji; pospolity również w Polsce. Najczęściej zasiedla lasy liściaste i mieszane, zarośla, pola oraz mozaika terenów leśnych i rolniczych.

    Co je borsuk europejski?

    Jego dieta obejmuje dżdżownice, owady, małe kręgowce, owoce, nasiona i inne pokarmy.

    Jak rozpoznać gatunek borsuk europejski?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to dwa czarne pasy biegnące od nosa przez oczy do uszu.

    Jak długo żyje borsuk europejski?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 10–15 lat.

    Kategorie zwierząt

    Łasicowate