Strona główna Brodziec śniady

    Brodziec śniady

    0
    21
    Brodziec śniady w naturalnym środowisku

    Smukły brodziec o długich czerwonych nogach i cienkim dziobie. Najczęściej zasiedla tundra i bagna lęgowe oraz błotniste brzegi, płytkie zbiorniki i rozlewiska podczas wędrówek. Zasięg gatunku obejmuje: Gniazduje w północnej Europie i Azji; podczas migracji regularnie pojawia się w Polsce.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Europa, Azja, Afryka

    Gniazduje w północnej Europie i Azji; podczas migracji regularnie pojawia się w Polsce.

    Opis gatunku

    Gniazduje w północnej Europie i Azji; podczas migracji regularnie pojawia się w Polsce. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak tundra i bagna lęgowe oraz błotniste brzegi, płytkie zbiorniki i rozlewiska podczas wędrówek. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Smukły brodziec o długich czerwonych nogach i cienkim dziobie. Do najbardziej charakterystycznych cech należą w szacie godowej niemal czarne upierzenie i intensywnie czerwone nogi. Długość ciała wynosi około 29–33 cm, masa to około 100–200 g, a typowa długość życia wynosi ponad 10 lat.

    Pokarm obejmuje owady, skorupiaki, mięczaki, robaki i drobne ryby. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako stadny poza okresem lęgowym, a jego aktywność jest dzienna i nocna. Gniazduje na ziemi w północnych mokradłach. Warto również wiedzieć, że zimą staje się znacznie jaśniejszy i może przypominać inne gatunki brodźców.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Tringa erythropus
    Grupa zwierząt
    ptak
    Rodzina
    Bekasowate
    Długość ciała
    około 29–33 cm
    Masa
    około 100–200 g
    Długość życia
    ponad 10 lat
    Pokarm
    owady, skorupiaki, mięczaki, robaki i drobne ryby
    Tryb życia
    stadny poza okresem lęgowym
    Aktywność
    dzienna i nocna
    Status ochrony
    ścisła
    Występowanie w Polsce
    tak
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Gniazduje w północnej Europie i Azji; podczas migracji regularnie pojawia się w Polsce.

    Środowisko życia

    Tundra i bagna lęgowe oraz błotniste brzegi, płytkie zbiorniki i rozlewiska podczas wędrówek.

    Pokarm

    owady, skorupiaki, mięczaki, robaki i drobne ryby

    Tryb życia

    stadny poza okresem lęgowym

    Aktywność

    dzienna i nocna

    Rozmnażanie

    Gniazduje na ziemi w północnych mokradłach

    Wygląd

    Smukły brodziec o długich czerwonych nogach i cienkim dziobie.

    Cechy rozpoznawcze

    w szacie godowej niemal czarne upierzenie i intensywnie czerwone nogi

    Ciekawostki

    zimą staje się znacznie jaśniejszy i może przypominać inne gatunki brodźców

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Tringa+erythropus
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Tringa+erythropus&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje brodziec śniady?

    Brodziec śniady występuje na obszarze: Gniazduje w północnej Europie i Azji; podczas migracji regularnie pojawia się w Polsce. Najczęściej zasiedla tundra i bagna lęgowe oraz błotniste brzegi, płytkie zbiorniki i rozlewiska podczas wędrówek.

    Co je brodziec śniady?

    Jego dieta obejmuje owady, skorupiaki, mięczaki, robaki i drobne ryby.

    Jak rozpoznać gatunek brodziec śniady?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to w szacie godowej niemal czarne upierzenie i intensywnie czerwone nogi.

    Jak długo żyje brodziec śniady?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi ponad 10 lat.

    Kategorie zwierząt

    Bekasowate