Strona główna Czubacz czarny

    Czubacz czarny

    0
    19
    Czubacz czarny w naturalnym środowisku

    Duży niemal całkowicie czarny ptak z charakterystycznym czubem z zakręconych piór. Najczęściej zasiedla wilgotne lasy tropikalne nizinne. Zasięg gatunku obejmuje: Północna część Ameryki Południowej.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Ameryka Południowa

    Północna część Ameryki Południowej.

    Opis gatunku

    Północna część Ameryki Południowej. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak wilgotne lasy tropikalne nizinne. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Duży niemal całkowicie czarny ptak z charakterystycznym czubem z zakręconych piór. Do najbardziej charakterystycznych cech należą ciemne upierzenie, biały brzuch u części osobników i kręcony czub. Długość ciała wynosi około 80–95 cm, masa to około 2,5–4 kg, a typowa długość życia wynosi około 15–20 lat.

    Pokarm obejmuje owoce, nasiona i drobne bezkręgowce. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako naziemny i skryty, a jego aktywność jest dzienna. Buduje gniazdo na drzewach. Warto również wiedzieć, że większość pokarmu zbiera na ziemi, choć nocuje i gniazduje na drzewach.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Crax alector
    Grupa zwierząt
    ptak
    Rodzina
    Czubacze
    Długość ciała
    około 80–95 cm
    Masa
    około 2,5–4 kg
    Długość życia
    około 15–20 lat
    Pokarm
    owoce, nasiona i drobne bezkręgowce
    Tryb życia
    naziemny i skryty
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Północna część Ameryki Południowej.

    Środowisko życia

    Wilgotne lasy tropikalne nizinne.

    Pokarm

    owoce, nasiona i drobne bezkręgowce

    Tryb życia

    naziemny i skryty

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Buduje gniazdo na drzewach

    Wygląd

    Duży niemal całkowicie czarny ptak z charakterystycznym czubem z zakręconych piór.

    Cechy rozpoznawcze

    ciemne upierzenie, biały brzuch u części osobników i kręcony czub

    Ciekawostki

    większość pokarmu zbiera na ziemi, choć nocuje i gniazduje na drzewach

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Crax+alector
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Crax+alector&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje czubacz czarny?

    Czubacz czarny występuje na obszarze: Północna część Ameryki Południowej. Najczęściej zasiedla wilgotne lasy tropikalne nizinne.

    Co je czubacz czarny?

    Jego dieta obejmuje owoce, nasiona i drobne bezkręgowce.

    Jak rozpoznać gatunek czubacz czarny?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to ciemne upierzenie, biały brzuch u części osobników i kręcony czub.

    Jak długo żyje czubacz czarny?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 15–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Czubacze