Strona główna Czubacz zmienny

    Czubacz zmienny

    0
    23
    Czubacz zmienny w naturalnym środowisku

    Bardzo duży ptak; samiec jest głównie czarny z żółtym wyrostkiem na dziobie, samica ma zmienne ubarwienie. Najczęściej zasiedla wilgotne i sezonowo suche lasy tropikalne. Zasięg gatunku obejmuje: Meksyk, Ameryka Środkowa i północno-zachodnia część Ameryki Południowej.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Ameryka Północna, Ameryka Południowa

    Meksyk, Ameryka Środkowa i północno-zachodnia część Ameryki Południowej.

    Opis gatunku

    Meksyk, Ameryka Środkowa i północno-zachodnia część Ameryki Południowej. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak wilgotne i sezonowo suche lasy tropikalne. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Bardzo duży ptak; samiec jest głównie czarny z żółtym wyrostkiem na dziobie, samica ma zmienne ubarwienie. Do najbardziej charakterystycznych cech należą duży rozmiar, kręcone pióra czuba i masywny dziób. Długość ciała wynosi około 78–100 cm, masa to około 3–5 kg, a typowa długość życia wynosi około 15–20 lat.

    Pokarm obejmuje owoce, nasiona, pędy i drobne zwierzęta. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako naziemny, zwykle żyjący w parach lub małych grupach, a jego aktywność jest dzienna. Buduje gniazdo na drzewach. Warto również wiedzieć, że samice występują w kilku wyraźnie różnych odmianach barwnych.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Crax rubra
    Grupa zwierząt
    ptak
    Rodzina
    Czubacze
    Długość ciała
    około 78–100 cm
    Masa
    około 3–5 kg
    Długość życia
    około 15–20 lat
    Pokarm
    owoce, nasiona, pędy i drobne zwierzęta
    Tryb życia
    naziemny, zwykle żyjący w parach lub małych grupach
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Meksyk, Ameryka Środkowa i północno-zachodnia część Ameryki Południowej.

    Środowisko życia

    Wilgotne i sezonowo suche lasy tropikalne.

    Pokarm

    owoce, nasiona, pędy i drobne zwierzęta

    Tryb życia

    naziemny, zwykle żyjący w parach lub małych grupach

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Buduje gniazdo na drzewach

    Wygląd

    Bardzo duży ptak; samiec jest głównie czarny z żółtym wyrostkiem na dziobie, samica ma zmienne ubarwienie.

    Cechy rozpoznawcze

    duży rozmiar, kręcone pióra czuba i masywny dziób

    Ciekawostki

    samice występują w kilku wyraźnie różnych odmianach barwnych

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Crax+rubra
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Crax+rubra&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje czubacz zmienny?

    Czubacz zmienny występuje na obszarze: Meksyk, Ameryka Środkowa i północno-zachodnia część Ameryki Południowej. Najczęściej zasiedla wilgotne i sezonowo suche lasy tropikalne.

    Co je czubacz zmienny?

    Jego dieta obejmuje owoce, nasiona, pędy i drobne zwierzęta.

    Jak rozpoznać gatunek czubacz zmienny?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to duży rozmiar, kręcone pióra czuba i masywny dziób.

    Jak długo żyje czubacz zmienny?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 15–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Czubacze