Strona główna Jerzyk zwyczajny

    Jerzyk zwyczajny

    0
    24
    Jerzyk zwyczajny w naturalnym środowisku

    Ciemny ptak o sierpowatych bardzo długich skrzydłach i krótkim rozwidlonym ogonie. Najczęściej zasiedla miasta, wsie, klify i tereny otwarte, nad którymi poluje na owady. Zasięg gatunku obejmuje: Europa i część Azji; gniazduje także w Polsce, zimuje w Afryce.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Europa, Azja, Afryka

    Europa i część Azji; gniazduje także w Polsce, zimuje w Afryce.

    Opis gatunku

    Europa i część Azji; gniazduje także w Polsce, zimuje w Afryce. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak miasta, wsie, klify i tereny otwarte, nad którymi poluje na owady. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Ciemny ptak o sierpowatych bardzo długich skrzydłach i krótkim rozwidlonym ogonie. Do najbardziej charakterystycznych cech należą jednolicie ciemna sylwetka, bardzo długie skrzydła i krótki dziób. Długość ciała wynosi około 16–18 cm, masa to około 35–50 g, a typowa długość życia wynosi około 10–20 lat.

    Pokarm obejmuje drobne owady i pajęczaki chwytane wysoko w powietrzu. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako niemal całkowicie związany z lotem, towarzyski, a jego aktywność jest dzienna. Gniazduje w szczelinach budynków i skał. Warto również wiedzieć, że może spędzać wiele miesięcy niemal bez przerwy w powietrzu, śpiąc, żerując i pijąc podczas lotu.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Apus apus
    Grupa zwierząt
    ptak
    Rodzina
    Jerzykowate
    Długość ciała
    około 16–18 cm
    Masa
    około 35–50 g
    Długość życia
    około 10–20 lat
    Pokarm
    drobne owady i pajęczaki chwytane wysoko w powietrzu
    Tryb życia
    niemal całkowicie związany z lotem, towarzyski
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    ścisła
    Występowanie w Polsce
    tak
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Europa i część Azji; gniazduje także w Polsce, zimuje w Afryce.

    Środowisko życia

    Miasta, wsie, klify i tereny otwarte, nad którymi poluje na owady.

    Pokarm

    drobne owady i pajęczaki chwytane wysoko w powietrzu

    Tryb życia

    niemal całkowicie związany z lotem, towarzyski

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Gniazduje w szczelinach budynków i skał

    Wygląd

    Ciemny ptak o sierpowatych bardzo długich skrzydłach i krótkim rozwidlonym ogonie.

    Cechy rozpoznawcze

    jednolicie ciemna sylwetka, bardzo długie skrzydła i krótki dziób

    Ciekawostki

    może spędzać wiele miesięcy niemal bez przerwy w powietrzu, śpiąc, żerując i pijąc podczas lotu

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Apus+apus
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Apus+apus&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje jerzyk zwyczajny?

    Jerzyk zwyczajny występuje na obszarze: Europa i część Azji; gniazduje także w Polsce, zimuje w Afryce. Najczęściej zasiedla miasta, wsie, klify i tereny otwarte, nad którymi poluje na owady.

    Co je jerzyk zwyczajny?

    Jego dieta obejmuje drobne owady i pajęczaki chwytane wysoko w powietrzu.

    Jak rozpoznać gatunek jerzyk zwyczajny?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to jednolicie ciemna sylwetka, bardzo długie skrzydła i krótki dziób.

    Jak długo żyje jerzyk zwyczajny?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 10–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Jerzykowate