Strona główna Jeżozwierz grzywiasty

    Jeżozwierz grzywiasty

    0
    27
    Jeżozwierz grzywiasty w naturalnym środowisku

    Bardzo duży gryzoń o czarno-białych długich kolcach i wysokiej grzywie na karku. Najczęściej zasiedla sawanny, zarośla, suche lasy, pola i skaliste tereny. Zasięg gatunku obejmuje: Afryka Północna i Subsaharyjska oraz lokalnie południowa Europa.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Afryka, Europa

    Afryka Północna i Subsaharyjska oraz lokalnie południowa Europa.

    Opis gatunku

    Afryka Północna i Subsaharyjska oraz lokalnie południowa Europa. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak sawanny, zarośla, suche lasy, pola i skaliste tereny. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Bardzo duży gryzoń o czarno-białych długich kolcach i wysokiej grzywie na karku. Do najbardziej charakterystycznych cech należą wyjątkowo długie biało-czarne kolce i szczeciniasta grzywa. Długość ciała wynosi około 60–90 cm bez ogona, masa to około 13–27 kg, a typowa długość życia wynosi około 15–20 lat.

    Pokarm obejmuje korzenie, bulwy, owoce, kora i rośliny uprawne. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako zwykle żyjący w parach lub rodzinach, a jego aktywność jest nocna. Samica rodzi młode z miękkimi kolcami, które szybko twardnieją. Samica rodzi zwykle 1–4 młode młodych. Warto również wiedzieć, że potrafi grzechotać pustymi kolcami ogona jako ostrzeżenie przed atakiem.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Hystrix cristata
    Grupa zwierząt
    ssak
    Rodzina
    Jeżozwierzowate
    Długość ciała
    około 60–90 cm bez ogona
    Masa
    około 13–27 kg
    Długość życia
    około 15–20 lat
    Pokarm
    korzenie, bulwy, owoce, kora i rośliny uprawne
    Tryb życia
    zwykle żyjący w parach lub rodzinach
    Aktywność
    nocna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Afryka Północna i Subsaharyjska oraz lokalnie południowa Europa.

    Środowisko życia

    Sawanny, zarośla, suche lasy, pola i skaliste tereny.

    Pokarm

    korzenie, bulwy, owoce, kora i rośliny uprawne

    Tryb życia

    zwykle żyjący w parach lub rodzinach

    Aktywność

    nocna

    Rozmnażanie

    Samica rodzi młode z miękkimi kolcami, które szybko twardnieją

    Wygląd

    Bardzo duży gryzoń o czarno-białych długich kolcach i wysokiej grzywie na karku.

    Cechy rozpoznawcze

    wyjątkowo długie biało-czarne kolce i szczeciniasta grzywa

    Ciekawostki

    potrafi grzechotać pustymi kolcami ogona jako ostrzeżenie przed atakiem

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Hystrix+cristata
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Hystrix+cristata&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje jeżozwierz grzywiasty?

    Jeżozwierz grzywiasty występuje na obszarze: Afryka Północna i Subsaharyjska oraz lokalnie południowa Europa. Najczęściej zasiedla sawanny, zarośla, suche lasy, pola i skaliste tereny.

    Co je jeżozwierz grzywiasty?

    Jego dieta obejmuje korzenie, bulwy, owoce, kora i rośliny uprawne.

    Jak rozpoznać gatunek jeżozwierz grzywiasty?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to wyjątkowo długie biało-czarne kolce i szczeciniasta grzywa.

    Jak długo żyje jeżozwierz grzywiasty?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 15–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Jeżozwierzowate