Strona główna Mewa mała

    Mewa mała

    0
    27
    Mewa mała w naturalnym środowisku

    Najmniejsza europejska mewa o delikatnej budowie i ciemnym spodzie skrzydeł u dorosłych. Najczęściej zasiedla jeziora, mokradła, estuaria i wybrzeża. Zasięg gatunku obejmuje: Północna Europa i Azja; podczas migracji i zimowania pojawia się również w Polsce.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Europa, Azja

    Północna Europa i Azja; podczas migracji i zimowania pojawia się również w Polsce.

    Opis gatunku

    Północna Europa i Azja; podczas migracji i zimowania pojawia się również w Polsce. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak jeziora, mokradła, estuaria i wybrzeża. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Najmniejsza europejska mewa o delikatnej budowie i ciemnym spodzie skrzydeł u dorosłych. Do najbardziej charakterystycznych cech należą bardzo małe rozmiary i niemal czarny spód skrzydeł dorosłych. Długość ciała wynosi około 25–30 cm, masa to około 90–150 g, a typowa długość życia wynosi około 10–15 lat.

    Pokarm obejmuje owady wodne, małe ryby i bezkręgowce. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako stadny, a jego aktywność jest dzienna. Gniazduje kolonijnie na mokradłach. Warto również wiedzieć, że często zbiera drobne owady z powierzchni wody podczas lekkiego, zwrotnego lotu.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Hydrocoloeus minutus
    Grupa zwierząt
    ptak
    Rodzina
    Mewowate
    Długość ciała
    około 25–30 cm
    Masa
    około 90–150 g
    Długość życia
    około 10–15 lat
    Pokarm
    owady wodne, małe ryby i bezkręgowce
    Tryb życia
    stadny
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    ścisła
    Występowanie w Polsce
    tak
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Północna Europa i Azja; podczas migracji i zimowania pojawia się również w Polsce.

    Środowisko życia

    Jeziora, mokradła, estuaria i wybrzeża.

    Pokarm

    owady wodne, małe ryby i bezkręgowce

    Tryb życia

    stadny

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Gniazduje kolonijnie na mokradłach

    Wygląd

    Najmniejsza europejska mewa o delikatnej budowie i ciemnym spodzie skrzydeł u dorosłych.

    Cechy rozpoznawcze

    bardzo małe rozmiary i niemal czarny spód skrzydeł dorosłych

    Ciekawostki

    często zbiera drobne owady z powierzchni wody podczas lekkiego, zwrotnego lotu

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Hydrocoloeus+minutus
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Hydrocoloeus+minutus&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje mewa mała?

    Mewa mała występuje na obszarze: Północna Europa i Azja; podczas migracji i zimowania pojawia się również w Polsce. Najczęściej zasiedla jeziora, mokradła, estuaria i wybrzeża.

    Co je mewa mała?

    Jego dieta obejmuje owady wodne, małe ryby i bezkręgowce.

    Jak rozpoznać gatunek mewa mała?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to bardzo małe rozmiary i niemal czarny spód skrzydeł dorosłych.

    Jak długo żyje mewa mała?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 10–15 lat.

    Kategorie zwierząt

    Mewowate