Strona główna Moloch straszliwy

    Moloch straszliwy

    0
    25
    Moloch straszliwy w naturalnym środowisku

    Niewielka jaszczurka o całym ciele pokrytym ostrymi kolcami i maskującym pustynnym ubarwieniu. Najczęściej zasiedla pustynie piaszczyste i suche zarośla. Zasięg gatunku obejmuje: Wnętrze Australii.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Australia i Oceania

    Wnętrze Australii.

    Opis gatunku

    Wnętrze Australii. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak pustynie piaszczyste i suche zarośla. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Niewielka jaszczurka o całym ciele pokrytym ostrymi kolcami i maskującym pustynnym ubarwieniu. Do najbardziej charakterystycznych cech należą liczne kolce, pozorna druga głowa na karku i powolny kołyszący chód. Długość ciała wynosi około 15–22 cm, masa to około 30–90 g, a typowa długość życia wynosi około 10–20 lat.

    Pokarm obejmuje niemal wyłącznie mrówki. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako naziemny i powolny, a jego aktywność jest dzienna. Samica składa jaja w wykopanym tunelu. Samica składa zwykle 3–10 jaj jaj. Warto również wiedzieć, że mikroskopijne kanaliki między łuskami transportują wodę po skórze w kierunku pyska.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Moloch horridus
    Grupa zwierząt
    gad
    Rodzina
    Agamowate
    Długość ciała
    około 15–22 cm
    Masa
    około 30–90 g
    Długość życia
    około 10–20 lat
    Pokarm
    niemal wyłącznie mrówki
    Tryb życia
    naziemny i powolny
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Wnętrze Australii.

    Środowisko życia

    Pustynie piaszczyste i suche zarośla.

    Pokarm

    niemal wyłącznie mrówki

    Tryb życia

    naziemny i powolny

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Samica składa jaja w wykopanym tunelu

    Wygląd

    Niewielka jaszczurka o całym ciele pokrytym ostrymi kolcami i maskującym pustynnym ubarwieniu.

    Cechy rozpoznawcze

    liczne kolce, pozorna druga głowa na karku i powolny kołyszący chód

    Ciekawostki

    mikroskopijne kanaliki między łuskami transportują wodę po skórze w kierunku pyska

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Moloch+horridus
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Moloch+horridus&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje moloch straszliwy?

    Moloch straszliwy występuje na obszarze: Wnętrze Australii. Najczęściej zasiedla pustynie piaszczyste i suche zarośla.

    Co je moloch straszliwy?

    Jego dieta obejmuje niemal wyłącznie mrówki.

    Jak rozpoznać gatunek moloch straszliwy?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to liczne kolce, pozorna druga głowa na karku i powolny kołyszący chód.

    Jak długo żyje moloch straszliwy?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 10–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Agamowate