Strona główna Ara Leara

    Ara Leara

    0
    28
    Ara Leara w naturalnym środowisku

    Duża niebieska ara o ciemnym kobaltowym upierzeniu i masywnym, czarnym dziobie. Najczęściej zasiedla suche obszary caatingi, skaliste kaniony oraz tereny z palmami licuri. Zasięg gatunku obejmuje: Niewielki region północno-wschodniej Brazylii, przede wszystkim w stanie Bahia.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Ameryka Południowa

    Niewielki region północno-wschodniej Brazylii, przede wszystkim w stanie Bahia.

    Opis gatunku

    Niewielki region północno-wschodniej Brazylii, przede wszystkim w stanie Bahia. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak suche obszary caatingi, skaliste kaniony oraz tereny z palmami licuri. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki i warunki potrzebne do rozrodu.

    Duża niebieska ara o ciemnym kobaltowym upierzeniu i masywnym, czarnym dziobie. Do najbardziej charakterystycznych cech należą intensywnie niebieskie ciało, żółta plama przy nasadzie dzioba i długi ogon. Długość ciała wynosi około 70–75 cm, masa to około 800–950 g, a typowa długość życia wynosi kilkadziesiąt lat.

    Pokarm obejmuje głównie orzechy palm licuri, a także inne nasiona i owoce. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako towarzyski i stadny, a jego aktywność jest dzienna. Gniazduje w szczelinach wysokich skalnych ścian. Warto również wiedzieć, że jest silnie związana z palmą licuri, której orzechy stanowią ważną część jej diety.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Anodorhynchus leari
    Grupa zwierząt
    ptak
    Rodzina
    Papugowate
    Długość ciała
    około 70–75 cm
    Masa
    około 800–950 g
    Długość życia
    kilkadziesiąt lat
    Pokarm
    głównie orzechy palm licuri, a także inne nasiona i owoce
    Tryb życia
    towarzyski i stadny
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Niewielki region północno-wschodniej Brazylii, przede wszystkim w stanie Bahia.

    Środowisko życia

    Suche obszary caatingi, skaliste kaniony oraz tereny z palmami licuri.

    Pokarm

    głównie orzechy palm licuri, a także inne nasiona i owoce

    Tryb życia

    towarzyski i stadny

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Gniazduje w szczelinach wysokich skalnych ścian

    Wygląd

    Duża niebieska ara o ciemnym kobaltowym upierzeniu i masywnym, czarnym dziobie.

    Cechy rozpoznawcze

    intensywnie niebieskie ciało, żółta plama przy nasadzie dzioba i długi ogon

    Ciekawostki

    jest silnie związana z palmą licuri, której orzechy stanowią ważną część jej diety

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Anodorhynchus+leari
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Anodorhynchus+leari&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje ara leara?

    Ara Leara występuje na obszarze: Niewielki region północno-wschodniej Brazylii, przede wszystkim w stanie Bahia. Najczęściej zasiedla suche obszary caatingi, skaliste kaniony oraz tereny z palmami licuri.

    Co je ara leara?

    Jego dieta obejmuje głównie orzechy palm licuri, a także inne nasiona i owoce.

    Jak rozpoznać gatunek ara leara?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to intensywnie niebieskie ciało, żółta plama przy nasadzie dzioba i długi ogon.

    Jak długo żyje ara leara?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi kilkadziesiąt lat.

    Kategorie zwierząt

    Papugowate