Duży piewik o przezroczystych skrzydłach i szarobrązowym, plamistym ciele. Najczęściej zasiedla ciepłe lasy, zarośla, sady i tereny z dojrzałymi drzewami. Zasięg gatunku obejmuje: Europa Południowa, północna Afryka i zachodnia Azja.
Wygenerowane przez AI
Mapa występowania
Europa Południowa, północna Afryka i zachodnia Azja.
Opis gatunku
Europa Południowa, północna Afryka i zachodnia Azja. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak ciepłe lasy, zarośla, sady i tereny z dojrzałymi drzewami. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.
Duży piewik o przezroczystych skrzydłach i szarobrązowym, plamistym ciele. Do najbardziej charakterystycznych cech należą duże przezroczyste skrzydła i bardzo głośny śpiew samców. Długość ciała wynosi około 25–35 mm długości ciała, masa to około 1–2 g, a typowa długość życia wynosi larwy rozwijają się kilka lat, dorosłe żyją kilka tygodni.
Pokarm obejmuje soki roślinne pobierane aparatem kłująco-ssącym. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako nadrzewny, a jego aktywność jest dzienna. Samica nacina pędy i składa w nich jaja, larwy rozwijają się pod ziemią. Liczba młodych lub jaj wynosi liczne jaja. Warto również wiedzieć, że samce wytwarzają dźwięk za pomocą specjalnych narządów na odwłoku zwanych tymbalami.
Najważniejsze informacje
- Nazwa naukowa
- Cicada orni
- Grupa zwierząt
- owad
- Rodzina
- Piewikowate
- Długość ciała
- około 25–35 mm długości ciała
- Masa
- około 1–2 g
- Długość życia
- larwy rozwijają się kilka lat, dorosłe żyją kilka tygodni
- Pokarm
- soki roślinne pobierane aparatem kłująco-ssącym
- Tryb życia
- nadrzewny
- Aktywność
- dzienna
- Status ochrony
- brak
- Występowanie w Polsce
- nie
- Czy jest niebezpieczny
- nie
Występowanie
Europa Południowa, północna Afryka i zachodnia Azja.
Środowisko życia
Ciepłe lasy, zarośla, sady i tereny z dojrzałymi drzewami.
Pokarm
soki roślinne pobierane aparatem kłująco-ssącym
Tryb życia
nadrzewny
Aktywność
dzienna
Rozmnażanie
Samica nacina pędy i składa w nich jaja, larwy rozwijają się pod ziemią
Wygląd
Duży piewik o przezroczystych skrzydłach i szarobrązowym, plamistym ciele.
Cechy rozpoznawcze
duże przezroczyste skrzydła i bardzo głośny śpiew samców
Ciekawostki
samce wytwarzają dźwięk za pomocą specjalnych narządów na odwłoku zwanych tymbalami
Źródła
https://www.gbif.org/species/search?q=Cicada+orni
https://www.iucnredlist.org/search?query=Cicada+orni&searchType=species
Najczęściej zadawane pytania
Gdzie występuje cykada mannowa?
Cykada mannowa występuje na obszarze: Europa Południowa, północna Afryka i zachodnia Azja. Najczęściej zasiedla ciepłe lasy, zarośla, sady i tereny z dojrzałymi drzewami.
Co je cykada mannowa?
Jego dieta obejmuje soki roślinne pobierane aparatem kłująco-ssącym.
Jak rozpoznać gatunek cykada mannowa?
Najbardziej charakterystyczne cechy to duże przezroczyste skrzydła i bardzo głośny śpiew samców.
Jak długo żyje cykada mannowa?
Typowa długość życia tego gatunku wynosi larwy rozwijają się kilka lat, dorosłe żyją kilka tygodni.

Cykada trzynastoletniaMagicicada tredecim
Cykada siedemnastoletniaMagicicada septendecim