Strona główna Czepiak czarny

    Czepiak czarny

    0
    18
    Czepiak czarny w naturalnym środowisku

    Duża smukła małpa o czarnym futrze i wyjątkowo długim chwytnym ogonie. Najczęściej zasiedla wilgotne lasy równikowe. Zasięg gatunku obejmuje: Północna część Ameryki Południowej, przede wszystkim region Gujany i północna Amazonia.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Ameryka Południowa

    Północna część Ameryki Południowej, przede wszystkim region Gujany i północna Amazonia.

    Opis gatunku

    Północna część Ameryki Południowej, przede wszystkim region Gujany i północna Amazonia. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak wilgotne lasy równikowe. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Duża smukła małpa o czarnym futrze i wyjątkowo długim chwytnym ogonie. Do najbardziej charakterystycznych cech należą jednolicie ciemne futro, długa kończyna przednia i silnie chwytny ogon. Długość ciała wynosi około 40–60 cm bez ogona, masa to około 6–9 kg, a typowa długość życia wynosi około 20–30 lat na wolności.

    Pokarm obejmuje owoce, liście, nasiona i kwiaty. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako nadrzewny i społeczny, a jego aktywność jest dzienna. Samica rodzi jedno młode. Samica rodzi zwykle 1 młode. Warto również wiedzieć, że sprawnie porusza się w koronach drzew bez schodzenia na ziemię.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Ateles paniscus
    Grupa zwierząt
    ssak
    Rodzina
    Czepiakowate
    Długość ciała
    około 40–60 cm bez ogona
    Masa
    około 6–9 kg
    Długość życia
    około 20–30 lat na wolności
    Pokarm
    owoce, liście, nasiona i kwiaty
    Tryb życia
    nadrzewny i społeczny
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Północna część Ameryki Południowej, przede wszystkim region Gujany i północna Amazonia.

    Środowisko życia

    Wilgotne lasy równikowe.

    Pokarm

    owoce, liście, nasiona i kwiaty

    Tryb życia

    nadrzewny i społeczny

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Samica rodzi jedno młode

    Wygląd

    Duża smukła małpa o czarnym futrze i wyjątkowo długim chwytnym ogonie.

    Cechy rozpoznawcze

    jednolicie ciemne futro, długa kończyna przednia i silnie chwytny ogon

    Ciekawostki

    sprawnie porusza się w koronach drzew bez schodzenia na ziemię

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Ateles+paniscus
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Ateles+paniscus&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje czepiak czarny?

    Czepiak czarny występuje na obszarze: Północna część Ameryki Południowej, przede wszystkim region Gujany i północna Amazonia. Najczęściej zasiedla wilgotne lasy równikowe.

    Co je czepiak czarny?

    Jego dieta obejmuje owoce, liście, nasiona i kwiaty.

    Jak rozpoznać gatunek czepiak czarny?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to jednolicie ciemne futro, długa kończyna przednia i silnie chwytny ogon.

    Jak długo żyje czepiak czarny?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 20–30 lat na wolności.

    Kategorie zwierząt

    Czepiakowate