Humbak

    0
    23
    Humbak w naturalnym środowisku

    Bardzo duży waleń o wyjątkowo długich płetwach piersiowych i guzkowatej głowie. Najczęściej zasiedla otwarte morza, wody przybrzeżne i sezonowe rejony żerowania oraz rozrodu. Zasięg gatunku obejmuje: Oceany całego świata.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Ameryka Północna, Ameryka Południowa, Europa, Afryka, Azja, Australia i Oceania, Antarktyda

    Oceany całego świata.

    Opis gatunku

    Oceany całego świata. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak otwarte morza, wody przybrzeżne i sezonowe rejony żerowania oraz rozrodu. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Bardzo duży waleń o wyjątkowo długich płetwach piersiowych i guzkowatej głowie. Do najbardziej charakterystycznych cech należą ogromne płetwy piersiowe, guzki na głowie i charakterystyczny garb widoczny przy nurkowaniu. Długość ciała wynosi około 12–16 m, masa to około 25–40 ton, a typowa długość życia wynosi około 45–80 lat.

    Pokarm obejmuje kryl i ławicowe ryby. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako wędrowny, zwykle samotniczy lub tworzący czasowe grupy, a jego aktywność jest dzienna i nocna. Samica rodzi jedno młode w ciepłych wodach po około rocznej ciąży. Samica rodzi zwykle 1 młode. Warto również wiedzieć, że samce wykonują złożone pieśni, które mogą trwać wiele minut i zmieniają się z biegiem sezonów.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Megaptera novaeangliae
    Grupa zwierząt
    ssak
    Rodzina
    Płetwalowate
    Długość ciała
    około 12–16 m
    Masa
    około 25–40 ton
    Długość życia
    około 45–80 lat
    Pokarm
    kryl i ławicowe ryby
    Tryb życia
    wędrowny, zwykle samotniczy lub tworzący czasowe grupy
    Aktywność
    dzienna i nocna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Oceany całego świata.

    Środowisko życia

    Otwarte morza, wody przybrzeżne i sezonowe rejony żerowania oraz rozrodu.

    Pokarm

    kryl i ławicowe ryby

    Tryb życia

    wędrowny, zwykle samotniczy lub tworzący czasowe grupy

    Aktywność

    dzienna i nocna

    Rozmnażanie

    Samica rodzi jedno młode w ciepłych wodach po około rocznej ciąży

    Wygląd

    Bardzo duży waleń o wyjątkowo długich płetwach piersiowych i guzkowatej głowie.

    Cechy rozpoznawcze

    ogromne płetwy piersiowe, guzki na głowie i charakterystyczny garb widoczny przy nurkowaniu

    Ciekawostki

    samce wykonują złożone pieśni, które mogą trwać wiele minut i zmieniają się z biegiem sezonów

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Megaptera+novaeangliae
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Megaptera+novaeangliae&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje humbak?

    Humbak występuje na obszarze: Oceany całego świata. Najczęściej zasiedla otwarte morza, wody przybrzeżne i sezonowe rejony żerowania oraz rozrodu.

    Co je humbak?

    Jego dieta obejmuje kryl i ławicowe ryby.

    Jak rozpoznać gatunek humbak?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to ogromne płetwy piersiowe, guzki na głowie i charakterystyczny garb widoczny przy nurkowaniu.

    Jak długo żyje humbak?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 45–80 lat.

    Kategorie zwierząt

    Płetwalowate