Strona główna Jeleń sika

    Jeleń sika

    0
    28
    Jeleń sika w naturalnym środowisku

    Średniej wielkości jeleń, który często zachowuje jasne cętki na rudobrązowym futrze również jako dorosły. Najczęściej zasiedla lasy liściaste i mieszane, zarośla, góry i tereny trawiaste. Zasięg gatunku obejmuje: Naturalnie Azja Wschodnia; introdukowany w wielu regionach Europy.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Azja, Europa

    Naturalnie Azja Wschodnia; introdukowany w wielu regionach Europy.

    Opis gatunku

    Naturalnie Azja Wschodnia; introdukowany w wielu regionach Europy. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak lasy liściaste i mieszane, zarośla, góry i tereny trawiaste. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Średniej wielkości jeleń, który często zachowuje jasne cętki na rudobrązowym futrze również jako dorosły. Do najbardziej charakterystycznych cech należą jasne cętki, biała plama na zadzie obwiedziona ciemnym pasem i stosunkowo niewielkie poroże. Długość ciała wynosi około 110–160 cm, masa to około 30–110 kg, a typowa długość życia wynosi około 15–20 lat.

    Pokarm obejmuje trawy, liście, pędy, owoce i kora. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako stadny, szczególnie samice i młode, a jego aktywność jest głównie zmierzchowa. Samica rodzi jedno młode. Samica rodzi zwykle 1 młode. Warto również wiedzieć, że wydaje szeroki zestaw dźwięków, w tym wysokie gwizdy i odgłosy przypominające szczekanie.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Cervus nippon
    Grupa zwierząt
    ssak
    Rodzina
    Jeleniowate
    Długość ciała
    około 110–160 cm
    Masa
    około 30–110 kg
    Długość życia
    około 15–20 lat
    Pokarm
    trawy, liście, pędy, owoce i kora
    Tryb życia
    stadny, szczególnie samice i młode
    Aktywność
    głównie zmierzchowa
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Naturalnie Azja Wschodnia; introdukowany w wielu regionach Europy.

    Środowisko życia

    Lasy liściaste i mieszane, zarośla, góry i tereny trawiaste.

    Pokarm

    trawy, liście, pędy, owoce i kora

    Tryb życia

    stadny, szczególnie samice i młode

    Aktywność

    głównie zmierzchowa

    Rozmnażanie

    Samica rodzi jedno młode

    Wygląd

    Średniej wielkości jeleń, który często zachowuje jasne cętki na rudobrązowym futrze również jako dorosły.

    Cechy rozpoznawcze

    jasne cętki, biała plama na zadzie obwiedziona ciemnym pasem i stosunkowo niewielkie poroże

    Ciekawostki

    wydaje szeroki zestaw dźwięków, w tym wysokie gwizdy i odgłosy przypominające szczekanie

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Cervus+nippon
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Cervus+nippon&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje jeleń sika?

    Jeleń sika występuje na obszarze: Naturalnie Azja Wschodnia; introdukowany w wielu regionach Europy. Najczęściej zasiedla lasy liściaste i mieszane, zarośla, góry i tereny trawiaste.

    Co je jeleń sika?

    Jego dieta obejmuje trawy, liście, pędy, owoce i kora.

    Jak rozpoznać gatunek jeleń sika?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to jasne cętki, biała plama na zadzie obwiedziona ciemnym pasem i stosunkowo niewielkie poroże.

    Jak długo żyje jeleń sika?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 15–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Jeleniowate