Strona główna Nandu plamiste

    Nandu plamiste

    0
    24
    Nandu plamiste w naturalnym środowisku

    Mniejszy krewny nandu szarego o szarobrązowym upierzeniu pokrytym jasnymi plamkami. Najczęściej zasiedla stepy, półpustynie i wysokogórskie płaskowyże. Zasięg gatunku obejmuje: Patagonia i wysokie rejony Andów w Ameryce Południowej.

    Wygenerowane przez AI

    Mapa występowania

    Kontynent występowania Pozostałe obszary
    Kontynenty: Ameryka Południowa

    Patagonia i wysokie rejony Andów w Ameryce Południowej.

    Opis gatunku

    Patagonia i wysokie rejony Andów w Ameryce Południowej. Gatunek korzysta przede wszystkim z takich siedlisk jak stepy, półpustynie i wysokogórskie płaskowyże. To właśnie tam znajduje miejsca żerowania, kryjówki oraz warunki potrzebne do rozrodu.

    Mniejszy krewny nandu szarego o szarobrązowym upierzeniu pokrytym jasnymi plamkami. Do najbardziej charakterystycznych cech należą mniejsze rozmiary i białe końcówki wielu piór nadające cętkowany wygląd. Długość ciała wynosi około 90–100 cm wysokości, masa to około 15–25 kg, a typowa długość życia wynosi około 10–20 lat.

    Pokarm obejmuje rośliny, nasiona, owoce i drobne zwierzęta. Gatunek prowadzi tryb życia określany jako stadny poza okresem rozrodu, a jego aktywność jest dzienna. Samiec wysiaduje wspólne zniesienie kilku samic. Warto również wiedzieć, że żyje również na wysoko położonych, chłodnych płaskowyżach Andów.

    Najważniejsze informacje

    Nazwa naukowa
    Rhea pennata
    Grupa zwierząt
    ptak
    Rodzina
    Nandu
    Długość ciała
    około 90–100 cm wysokości
    Masa
    około 15–25 kg
    Długość życia
    około 10–20 lat
    Pokarm
    rośliny, nasiona, owoce i drobne zwierzęta
    Tryb życia
    stadny poza okresem rozrodu
    Aktywność
    dzienna
    Status ochrony
    brak
    Występowanie w Polsce
    nie
    Czy jest niebezpieczny
    nie

    Występowanie

    Patagonia i wysokie rejony Andów w Ameryce Południowej.

    Środowisko życia

    Stepy, półpustynie i wysokogórskie płaskowyże.

    Pokarm

    rośliny, nasiona, owoce i drobne zwierzęta

    Tryb życia

    stadny poza okresem rozrodu

    Aktywność

    dzienna

    Rozmnażanie

    Samiec wysiaduje wspólne zniesienie kilku samic

    Wygląd

    Mniejszy krewny nandu szarego o szarobrązowym upierzeniu pokrytym jasnymi plamkami.

    Cechy rozpoznawcze

    mniejsze rozmiary i białe końcówki wielu piór nadające cętkowany wygląd

    Ciekawostki

    żyje również na wysoko położonych, chłodnych płaskowyżach Andów

    Źródła

    https://www.gbif.org/species/search?q=Rhea+pennata
    https://www.iucnredlist.org/search?query=Rhea+pennata&searchType=species

    Najczęściej zadawane pytania

    Gdzie występuje nandu plamiste?

    Nandu plamiste występuje na obszarze: Patagonia i wysokie rejony Andów w Ameryce Południowej. Najczęściej zasiedla stepy, półpustynie i wysokogórskie płaskowyże.

    Co je nandu plamiste?

    Jego dieta obejmuje rośliny, nasiona, owoce i drobne zwierzęta.

    Jak rozpoznać gatunek nandu plamiste?

    Najbardziej charakterystyczne cechy to mniejsze rozmiary i białe końcówki wielu piór nadające cętkowany wygląd.

    Jak długo żyje nandu plamiste?

    Typowa długość życia tego gatunku wynosi około 10–20 lat.

    Kategorie zwierząt

    Nandu